2007. november 9.

Perszepolisz

AZ ŐSI PERZSA EMLÉKEK NYOMÁBAN

Az Iráni Iszlám Köztársaság csöppet sem számít népszerű célállomásnak napjainkban. A világörökség részének tekintett Perszepoliszt azonban mégis egyre többen keresik fel évente, s egyre több utazási iroda hirdet szervezett utazásokat nálunk is az ősi városba, amely kétségkívül Irán legnagyobb turista csalogatója lett.

Shiráz városától 45 kilométerre, mélyen a Marvdasht síkság szívében, a Rahmat hegy sziklás lankáinál található az ősi Perszepolisz, amely épületegyüttes látványában az ókori egyiptomi piramisokhoz, a római kolosszeumhoz, vagy a kambodzsai Angkor Wat-hoz hasonlítható. S valóban, az embernek itt olyasfajta érzete támad, mint ha a világ közepén lenne. Irán a földkerekség egyik legrégebbi állama, gyökerei egészen a közel-keleti civilizáció hajnaláig nyúlnak vissza, a perzsa romok pedig még 2500 év után is ámulatba ejtik a szemlélődőt.

Az első perzsa birodalom központja Pasargadae volt, ahol a birodalomalapító Nagy Kürosz sírhelye is található. Az ókori Perzsia ékszerdoboza azonban minden kétséget kizáróan maga Perszepolisz, amely a későbbiekben, I. Dareiosz uralkodása alatt vált a perzsa birodalom székhelyévé. A hatalmas palotaváros az óperzsa (Akhaimenida) dinasztia reprezentatív eseményeinek adott otthont egészen addig, amíg Nagy Sándor seregei fel nem égették a várost. S mivel az épületek jelentős része fából készült, így nem sok minden maradt meg az utókor számára, ami azonban megmaradt, az mindenképpen lenyűgöző látványt nyújt.

A perzsák rendkívülisége, egyedisége a kívülről érkező szellemi értékek iránti nyitottságukban rejlett, és Perszepolisz e tulajdonság tökéletes megtestesítője volt. A nagyváros felépítésében számtalan mester és művész segédkezett a birodalom minden tájáról, amelynek eredménye egyedülálló stíluskeveredés lett. Mindez megfigyelhető az épületekben és a díszítésekben egyaránt. A monumentális lépcsősorok, a tökéletes domborművek, a mérhetetlenül hosszan sorakozó oszlopok, valamint az impozáns kapubejáratok mind-mind ámulatba ejtik a látogatókat, s büszkeséggel töltik el magukat az irániakat is.

Perszepoliszba szervezett utazás keretén belül könnyen eljuthatunk, akár itthon fizetünk be rá, akár Iránon belül. De ha önállóan utazunk, akkor sem jelent nagy akadályt felkeresni a romokat. Ez esetben csak arra kell figyelni, hogy taxisofőrünkkel még az indulás elején állapodjunk meg a viteldíjban. Az utazásra leginkább a tavaszi időszakban érdemes sort keríteni, mert akkor nem csak a virágokban pompázó Shirázt csodálhatjuk meg, hanem elkerülhetjük a rekkenő hőséget is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése