2008. május 17.

Tana Toradzsa: a celebeszi látványosság

RANTEPAO: KÜLÖNLEGES KULTÚRA ÉS LENYŰGÖZŐ TÁJAK

Az indonéziai Celebesz, vagy ha úgy tetszik Szulaveszi szigetét több okból is érdemes felkeresni. A szigeten egyfelől a népek és a kultúrák különleges mozaikjával, másfelől pedig a tájak és a természetes élővilágok elképesztő gazdagságával találkozhatunk.

Az Ázsiát Óceániától elválasztó Wallace-vonaltól keletre fekvő Celebeszen mind a flóra, mind pedig a fauna különlegesen nagy értéket képvisel, erről tanúskodnak a szigeten lévő nemzeti parkok is. Szulaveszi északi részének partjai, de különösen a Togeán-szigetek híresek a színes tengeri élővilágukról és korallzátonyaikról, no meg természetesen kietlenségükről és vakítóan fehér homokjukról. Közép-Celebeszt a különböző felföldi kultúrák vendégszeretete és tradicionalitása teszi vonzó turista célponttá. Makasszar, a sziget déli csücskében fekvő város pedig koloniális kikötőjéről és halpiacairól, valamint hajóépítő múltjáról nevezetes. Szó mi szó, sokféle látnivaló akad a szigeten.

A látványosságok és természeti csodák közül is kiemelkedik azonban a Szulaveszi szigetének középső részén elterülő Toradzsa föld („Tana Toradzsa”), középpontjában egy kicsiny Rantepao nevű városkával. Az ezerméteres hegyek között megbúvó terület különleges kultúrája és lenyűgöző tájai miatt számít a legnépszerűbb attrakciónak egész Celebeszen.

A toradzsa kultúra, amely a kereszténységet ötvözi az ősi hiedelmekkel, messze földön elhíresült szokatlan és véres temetkezési szertartásairól. Halottaikat ugyanis nem temetik el azonnal, hanem egészen a száraz évszak hónapjaiban esedékes temetési időszak kezdetéig bebalzsamozva otthonaikban tartják. Végül a nyár beköszöntével a holtakat a temetkezési célra használt barlangokban, sziklafalakban, vagy éppenséggel hatalmas fák törzseiben helyezik végső nyugalomra. A sírhelyek mellett pedig ún. „tau-tau babákat”, az elhunytakat ábrázoló életnagyságú szobrokat helyeznek el tisztelgésül. A halotti tor alkalmával pediglen különösen véres áldozattételre kerül sor. Minél gazdagabb volt ugyanis az illető, annál több mitikus jelentőségű vízi bivalyt áldoznak fel a tiszteletére.

Toradzsa föld azonban nemcsak erről híres, hanem a különleges építkezési szokásairól is. A helyiek számára a ház nem egyszerűen lakhely, hanem egyben a tradicionális rítusok része is, a halottaknak itt külön házat építenek. A cölöpökön álló tradicionális faházak („tongkonan”) és az újonnan épülő modern lakóépületek mind-mind észak-déli tájolásúak, formájuk pedig egyfajta csónakot szimbolizál, sokak szerint azért, mert az ősök anno hajóval érkeztek a szigetre. Mások viszont úgy vélik, hogy ezek a házak inkább a vízi bivaly szarvára emlékeztetnek, amely egyébként a ház dekorálásában is szerepet játszik, s felfedi tulajdonosának gazdagságát. A toradzsa építészet egyedülálló alkotásait és a helyi kézműves remekeket a Rantepao körüli tradicionális falvakban ismerhetjük meg közelebbről.

S ha a toradzsa kultúra nem is nyűgözne le minket, a táj szépsége mindenképpen meg fogja tenni azt. A szállások többségén hozzáférhető fénymásolt térképpel a zsebünkben, Rantepao-ban motort bérelve, vagy egy helyi iránytaxit („bemo”) fogva könnyedén bebarangolhatjuk, a teraszos rizsföldekkel, bambuszligetekkel, valamint zöld fenyvesekkel tarkított dimbes-dombos vidéket. A túrázást kedvelőknek különösen paradicsomi hely lehet Tana Toradzsa, ahol az érdeklődők számos könnyebb és nehezebb útvonal közül választhatnak.

A toradzsai különlegességek sorába tartozik még egy dolog, amit minden arra járónak feltétlenül ki kell próbálnia, a sült banánt reszelt sajttal és csokoládé öntettel, amely akárcsak maga Toradzsa föld bizarrul hangzik és néz ki, mégis rettentően finom és élvezetes.

HASZNOS INFORMÁCIÓ


Az átlagos celebeszi szállásokhoz képest Toradzsa földön nagyobb a választék, a szobák árai azonban a nyári (temetkezési) szezonban az egekbe szöknek, de szerencsével még ekkor is lehetséges olcsóbb szállásokat találni (10-20 dollár körül). Makasszar városa repülővel Jakartából és Surabayából is megközelíthető, a repülőjegyek ára az időszaktól és a légitársaságtól függően 100-200 dollár között mozoghat. Innen távolsági busszal 7-10 dollárért, bérelt autóval pedig lényegesen drágábban juthatunk el Rantepao-ba. Akit kevésbé hajt az önálló felfedezés vágya, az a helyi utazási irodáknál komplett túrákra is befizethet. Egy 8-10 napos program mindennel együtt 100-150 dollárba kerülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése