2006. szeptember 15.

Terrorizmus enciklopédia: Tipológia

A TERRORIZMUS TIPOLÓGIÁJA: A TERRORISTA CSELEKMÉNYEK KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAINAK BEMUTATÁSA

Ha a terrorizmus jelenségén belül kategóriákat kívánunk felállítani, akkor legalább olyan nehézségekkel kell szembenéznünk, mint a definiálásnál és a történelmi áttekintésnél. Az egyértelmű definíció hiánya, illetve az elkövetett terrorcselekmények meglehetősen nagy száma miatt rendkívül nehéz az áttekinthető csoportosítás. Különösen nehézzé teszi a kategorizálást az, hogy a terrorizmus fogalmának több értelmezése is létezik. A szakértők egy része kifejezetten a politikai jelleget, másik része pedig a rémületkeltő hatást, az ártatlanok sértését hangsúlyozza, és ezek alapján definiál, illetve kategorizál.

Richard Schultz – a téma jeles szakértője – elsődlegesen a politikai célok felől közelít a fogalomalkotás és tipizálás során. A terroristák tetteit egy ésszerűen átgondolt választás eredményének tekinti, azaz kiszámított erőszaknak, amely arra irányul, hogy befolyásolja bizonyos csoportok véleményét és magatartását. Ez alapján Schultz három típust állít fel: 1.) Forradalmi terrorizmus, amelynek célja teljes, forradalmi változás a politikai rendszeren belül; 2.) Fél-forradalmi terrorizmus, amelyben a változás igénylése a politikai rendszernek csak egy részére vonatkozik; 3.) Intézményvédő terrorizmus, amely a fennálló politikai rend külső vagy belső ellenségei ellen irányul. Ezeken a típusokon belül további kategóriákat használ, ilyenek az okok, a célok, a stratégiák, az eszközök, a helyszínek, a szervezet és a részvétel.

Paul Wilkinson – a terrorizmus témakörének másik kiemelkedő alakja – a rémületkeltő hatást hangsúlyozza, s ez alapján alakítja ki terrorizmus kategóriáit: 1.) Bűnügyi terrorizmus, aminek célja alapvetően az egyéni nyereségszerzés, és ahol hiányzik az erőszak legitimációjául szolgáló eszme; 2.) Pszichikai terrorizmus, ami a különböző pszichikai problémák eredményeként születik meg – ebből kifolyólag igen ritka; 3.) Háborús terrorizmus, aminek központi eleme a félelemkeltés – megítélése azonban erősen politikafüggő; 4.) Politikai terrorizmus, ami tulajdonképpen egyet jelent a széles körben használt terrorizmus fogalommal. Wilkinson lényegében új elemekkel bővítette ki a terrorizmus fogalmát, ami azonban csak újabb nehézségeket jelent a terrorizmus típusainak megkülönböztetésében.

A két szerző eltérő csoportosítási módszere jól szemlélteti azt, hogy mennyire nehéz az egységes kategóriarendszer felállítása. A nehézségek ellenére azonban bizonyos szempontok alapján mégis lehetséges a terrorcselekmények és terrorista szervezetek csoportosítása. Így például az egyes akciók mögött meghúzódó motivációk és célok, a használt eszközök és követett stratégiák, a terrorcselekmények előfordulásának helyszíne, az egyes csoportok szervezettsége és a tagok részvétele, a történelmi hagyományok, vagy éppen a szociológiai és pszichológiai okok alapján lehet különféle kategóriákat felállítani. Mindezeknek a szempontoknak a figyelembevételével a terrorista cselekményeknek és szervezeteknek igen sokféle és igen szerteágazó tipológiáját lehet megalkotni. A terjedelmi korlátok miatt jelen tanulmány elsősorban négy fő nézőpont szerint tesz kísérletet a kategorizálásra: 1.) a követett ideológia alapján; 2.) a kitűzött cél természete alapján; 3.) az erőszak célpontja és helyszíne alapján; 4.) a történelmi gyökerek alapján.

A követett ideológia alapján való tipizálás során számtalan kategória állítható fel. Beszélhetünk baloldali terrorizmusról, amelynek általános célja a fennálló rendszer megdöntése és a kapitalizmus lerombolása. Az 1960-as évek során Európában jelentkező társadalmi elégedetlenségi mozgalmakból kinövő szerveződések közül szinte mindegyik ebbe a kategóriába tartozott. Így például a németországi Vörös Hadsereg Frakció, az olaszországi Vörös Brigádok, vagy éppen a görög November 17. Szervezet. Ezek a szervezetek forradalmi eszméiket terrorakciókkal igyekeztek közvetíteni a társadalom számára, miközben mindig ügyeltek arra, hogy ne ejtsenek civil áldozatokat. Általában olyan taktikát alkalmaztak, amely gazdag iparmágnások és gyárosok elrablására, illetve ipari létesítmények elfoglalására és megsemmisítésére irányult. Céljaikat pedig elsősorban az általuk képviselt társadalmi osztályok – elsősorban a munkásosztály, amely a kapitalista kizsákmányolás elsődleges szenvedő alanya – érdekei szerint fogalmazták meg. A Vörös Brigádok például 1973-ban azzal a céllal rabolta el a Fiat cég vezetőjét, hogy a vállalat vegye vissza a korábban leépített 200 munkását. A Pirelli cég elleni 1974-es akció során pedig a szabadidő megnövelése és a bérek emelése volt a szervezet központi célkitűzése. Mindkét esetben sikerrel jártak. Egyfelől ezek a terrorszervezetek tehát valóban a követett ideológia alapján cselekedtek, másfelől azonban megfigyelhető az is, hogy a vallott baloldali értékek ellenére a gyakorlatban nem baloldali szervezetként tevékenykedtek. A Vörös Hadsereg Frakció például marxista nyelvezetet használt, valójában azonban mégsem szervezte egybe a munkásosztályt, ami Marx szerint a központi feladata lenne egy ilyen szerveződésnek. Mindebből látható, hogy a követett ideológia szerint sem könnyű csoportosítani az egyes terrorszervezeteket.

A baloldali terrorizmusra példákat nemcsak Európában találunk. A baloldali ideológiák hatása jóval tovább terjed, jelentkezik Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában is. A célok azonban szinte mindenhol ugyanazok, mégpedig a fennálló rendszerek folyamatos harccal való megdöntése és egy marxista vagy szocialista állam felállítása az egyenlőség és szabadság elvei alapján. Dél-Amerikában számos tényező játszott közre abban, hogy a baloldali ideológiák jelentős támogatottságra tettek szert. Így például az elképesztően nagy szegénység, a társadalom rétegei közötti hatalmas szakadék, a technikai elmaradottság, valamint a hidegháború hatásai, az Egyesült Államok és a Szovjetunió vetélkedése, de nem szabad megfeledkezni az olyan személyiségekről sem, mint amilyen Ernesto Che Guevara volt. A forradalmi ideológia ebben a környezetben igen nagy mozgósító erővel bírt, és szinte valamennyi dél-amerikai országban megjelent. Baloldali terrorszervezetek születtek Argentínában (pl. a Népi Forradalmi Szervezet), Chilében (pl. a Forradalmi Baloldali Mozgalom), Ecuadorban (pl. a Puka Inti Maoista Kommunista Párt), Peruban (pl. a Perui Fényes Ösvény és a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom) és Uruguayban (pl. a Nemzeti Felszabadító Mozgalom – Tupamarók). Az akciók mindenhol a fennálló rendszer legitimációját, az állampolgári támogatottságot kérdőjelezték meg. A terrorcselekményekre adott kormányzati válasz mindenhol igen kemény volt, aminek az eredményeként egyrészről ugyan sikerült ezeket a baloldali szervezeteket felszámolni, vagy visszaszorítani, másrészről azonban az útnak indult dél-amerikai demokratikus fejlődés súlyos károkat szenvedett, miután a fiatal demokráciákat felváltották a diktatórikus rendszerek. A baloldali terror – annak erőszakos eszközeivel együttesen – alkalmazást nyert Ázsia országaiban  is. Példaként a Japánban tevékenykedő különböző szervezetek említhetők, úgymint a Vörös Hadsereg Frakció, az Egységes Vörös Hadsereg, vagy a Japán Vörös Hadsereg.

A baloldali ideológiai terrorizmus igen széles körben terjedt el tehát a világban. A hidegháború lezárultával és a Szovjetunió megszűnésével azonban ezek a mozgalmak elveszítették a fő támogatójukat, és hanyatlásnak indultak. Többen saját maguk mondták ki a feloszlatásukat, mint például a Vörös Hadsereg Frakció 1998-ban. A baloldali terrorizmus azonban nem tűnt el. A globalizálódás előrehaladásával, valamint a liberál-kapitalista rend győzelmével semmi esetre sem lenne meglepő, ha sor kerülne a marxizmus által inspirált erőszakos mozgalmak reneszánszára.

A követett ideológia alapján való csoportosítás során a baloldali terrorizmus mellett beszélhetünk jobboldali terrorról is. A baloldali csoportokhoz hasonlóan ezek a jobboldali szerveződések is arra törekednek, hogy a fennálló kormányzatot megdöntsék, és azt egy a saját ideológiájuknak megfelelővel váltsák fel. Így például a különböző amerikai keresztény szerveződések, illetve a különféle európai neonáci és neofasiszta csoportosulások. Nem ritka azonban az sem, hogy a jobboldali terrorszervezetek éppen a fennálló rendszer védelme érdekében követnek el erőszakos cselekményeket. Gondoljunk csak a különböző dél-afrikai vagy amerikai fajvédő és szegregációs csoportokra. A jobboldali terrorizmus mindkét irányzata rendkívül gyengén szervezett. Tevékenységük kisebb akciókban merül ki, amelyeknek áldozatai elsősorban eltérő etnikumú és vallású személyek. Az ideológiai terrorizmuson belül a jobboldali erőszak kevésbé volt hangsúlyos napjainkig. Alapvetően a baloldali terror volt a meghatározó, aminek oka elsősorban a magasabb szintű szervezettségben és a nagyobb mértékű társadalmi támogatottságban volt keresendő. A hidegháború befejeződését követően az 1990-es évek folyamán azonban újult erővel törtek felszínre a nacionalista érzések, ami világszerte a jobboldali terror erősödéséhez vezetett. A Szovjetunió és egyéb államok megszűnésével a nemzeti konfliktusok kiváló táptalajt nyújtanak a jobboldali erőszaknak. Ezt Jugoszlávia példája egyértelműen bizonyítja.

Ezzel eljutottunk a következő terrorizmus típushoz, a nemzeti és etnikai alapon szerveződő terrorizmus jelenti ugyanis a következő kategóriát a terrorszervezetek körében. A nemzeti és etnikai alapokon szerveződő terrorista csoportok a nacionalizmus ideológiáját követik. A nacionalista felfogásban pedig minden nép egyenlő jogokkal bír, függetlenül lélekszámától, lakóhelyétől, valamint tényleges életképességétől. A nacionalista-szeparatista terrorizmus kategóriájába tartozó terrorszervezetek célja ebből kifolyólag a szélesebb autonómia megszerzése vagy az önálló állam létrehozása valamely nép vagy népcsoport számára. A kitűzött cél valójában erősen függ attól, hogy milyen korábbi események vezettek az adott szervezet megszületéséhez. Így például a gyarmatosító politika és elnyomás eredménye a gyarmatosító hatalmak elleni küzdelem (pl. Irgun a britek ellen Palesztinában, vagy a Nemzeti Felszabadítási Front a franciák ellen Algériában), a belföldi elnyomás és jogfosztás következményei pedig a különböző autonómia törekvések (pl. örmény, kurd vagy baszk terrorizmus). A terrorista csoportok jelentős része etnikai vagy nemzeti keretben működik. A XX. század elejének emblematikus terrorcselekményét – a Ferenc Ferdinánd trónörökös elleni szarajevói merényletet 1914 júniusában – egy szerb nacionalista követte el, és a későbbi akciók túlnyomó többsége szintén nacionalistákhoz köthető. Mindez elsősorban annak az eredménye, hogy a világon mindig voltak és lesznek elégedetlen népcsoportok, amelyek szélesebb jogokért, illetve önállóságért küzdöttek, illetve fognak majd küzdeni.

A nacionalista-szeparatista mozgalmak a világ minden részén megjelentek a történelem során. Európában a Baszk Haza és Szabadság már 1959 óta küzd az önálló baszk állam létrehozásáért, de számos egyéb példát is találhatunk az öreg kontinensen. Így például a Korzikai Nemzeti Felszabadítási Frontot Franciaországban, a Kurd Munkáspártot Törökországban, a Skót Nemzeti Felszabadítási Hadsereget Nagy-Britanniában, vagy az Észak-Epiruszi Felszabadítási Frontot Albániában. A nacionalista indíttatású terrorszervezetek száma pedig a hidegháború lezárultát, a Szovjetunió és más országok megszűnését követően tovább növekedett (pl. a Koszovói Felszabadítási Hadsereg a volt Jugoszlávia területén, vagy a csecsen terrorizmus a kaukázusi térségben). Ázsiában szintén számos nacionalista terrorszervezet található. Így például a Tamil Tigrisek Sri Lankán, a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom Kínában, a Moro Nemzeti Felszabadítási Mozgalom a Fülöp-szigeteken, valamint a Szabad Pápua Mozgalom és a Timori Nemzeti Felszabadítási Tanács Indonéziában. A Közel-Keleten ugyancsak sok nemzeti és etnikai alapon szerveződő terrorista csoport létezik. Ezek közül mindenképpen érdemes megemlíteni a különböző kurd terrorszervezeteket és mozgalmakat, így például az Irakban tevékenykedő Kurdisztáni Demokratikus Pártot és a Kurdisztáni Hazafias Uniót, valamint az iráni illetőségű Iráni Kurd Demokrata Pártot. Nem lehet azonban megfeledkezni a különböző palesztin szervezetekről sem, amelyek palesztin nemzeti alapokon igyekeznek megteremteni a független Palesztin államot (pl. az Arab Nacionalista Fiatalok Szervezete Palesztina Felszabadításáért). A nacionalista-szeparatista terror nem idegen a fekete kontinensen sem. Az afrikai nacionalista terrorszervezetek közé sorolhatjuk a Caprivi Felszabadítási Frontot Namíbiában, valamint a Népi Felszabadító Hadsereget Szudánban. A nemzeti és etnikai alapokon szerveződő terrorizmus nem hagyta érintetlenül az amerikai kontinenst sem. Elég csupán a mexikói Zapatista Nemzeti Felszabadító Hadseregre gondolni, de érdekességként említhető a Québeci Felszabadítási Front is Kanadában.

A követett ideológia szerinti csoportosítás félrevezető lehet, sok esetben ugyanis nehéz eldönteni, hogy politikai (pl. marxizmus-leninizmus) vagy vallási ideológiáról (pl. keresztény fundamentalizmus) van-e szó. A Közel-Keleten különösen nehéz szétválasztani a kettőt egymástól. A nacionalizmus itt például egyaránt jelentkezett szekuláris (pl. Nasszer pánarabizmusa) és vallásos (pl. Muzulmán Testvérek) formában is.

A követett ideológia szerinti tipizálás utolsó kategóriáját a vallási terrorizmus jelenti, amely valamely vallási ideológián alapszik, és amelynek célja megvalósítani az isteni parancsolatnak tartott célokat. Az emberek többsége a vallási terrort egyértelműen az iszlámmal azonosítja, nem is alaptalanul, ha azt tekintjük, hogy 20 fegyveres konfliktusból 16-ban (80%!) az iszlám közvetlenül érintett, míg például a buddhizmus és sintoizmus esetében egyáltalán nem beszélhetünk terrorcselekményekről. Valójában azonban szinte valamennyi nagy világvalláshoz és kisebb szektás ideológiához köthetők terrorcselekmények. Elég csak a terrorizmus korai időszakára gondolnunk és láthatjuk, hogy a hinduizmushoz (pl. Thug szekta), az iszlámhoz (pl. asszaszinok) és a zsidó valláshoz (pl. szikarik és zélóták) egyaránt köthetők „terrorista” cselekmények. Zsidó vagy keresztény vallású személyek ugyanúgy követtek el vallási indíttatásból erőszakos cselekményeket, mint ahogyan a muzulmán közösség tagjai. Az Irgun, a Stern csoport és Haganah vallási alapon kívánta létrehozni a független Izrael államot, és ennek érdekében nem habozott a terror eszközéhez nyúlni. A terrorizmus jelenségével foglalkozó szakértők nagy része szerint éppen a Dávid Király Szálló elleni 1946-os robbantásos merénylet tekinthető az első modern terrorcselekménynek, mivel az erőszak ártatlan személyek ellen irányult. A zsidó valláshoz hasonlóan a keresztény vallásnak is voltak erőszakos megnyilvánulásai a történelem során. Nem csupán a középkori keresztes hadjáratokra kell gondolni, s nem is a jelenleg zajló terrorizmus-ellenes háborúra, hanem olyan eseményekre, mint például az 1995-ös oklahomai robbantás, amelyet egy keresztény szélsőséges követett el, és amely 2001. szeptember 11-ig az egyik legpusztítóbb terrorcselekménynek minősült – 168-an vesztették életüket a merényletben. Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy a keresztény valláson belüli megosztottság a mozgatórugója az egyik legrégebbi európai konfliktusnak, a protestáns angolok és a katolikus írek közötti feszültségen alapuló északír konfliktusnak. Azonban nemcsak a nagy világvallásokhoz köthetők a vallás nevében elkövetett erőszakos cselekmények, hanem több kisebb szekta is követett már el terrorista merényleteket. Elég csak a Aum Sinrikjo nevű kultikus szektára gondolni Japánban, amely 1995 márciusában ideggáz támadást hajtott végre a tokiói metróban. A sort persze bőven lehetne még folytatni, azt azonban be kell látni, hogy napjaink meghatározó fenyegetését az iszlám terrorizmus jelenti.

A követett ideológia után a kitűzött cél természete az a következő szempont, amely alapján lehetséges a terrorista cselekmények és szervezetek csoportosítása. Így beszélhetünk elnyomó, kiváltságfenntartó, valamint változtatást célzó terrorizmusról. Az elnyomó terrorizmus a hatalom fenntartását, illetve megőrzését szolgálja. Ebbe a kategóriába sorolható az állami terrorizmus, amelynek a történelem során számtalan formája volt. A kiváltságfenntartó terrorizmus egyes társadalmi csoportok privilegizált helyzetének fenntartására irányul. Ide sorolhatók a különböző dél-amerikai katonai rendszerek erőszakos cselekményei, de ebbe a kategóriába tartoznak a dél-afrikai fajvédő szervezetek is (pl. Afrikáner Ellenállási Mozgalom). Végül a változtatást célzó terrorizmus mindig valamiféle változást kíván megvalósítani. Ezen a kategórián belül két további típust lehet megkülönböztetni. Egyfelől a forradalmi terrort, amely a fennálló rendszer megdöntésére irányul, másfelől a nacionalista terrort, amely az önrendelkezés kivívását kívánja elérni. Előbbire példa a Modzsahedin-e Khalq iráni ellenzéki szervezet, amely a fennálló iszlám köztársaságot kívánja megdönteni erőszakos cselekedeteivel. Utóbbira pedig a baszk szeparatista szervezet, az ETA, amely az önálló baszk állam létrehozásáért küzd a terror eszközével. A célok természete szerinti csoportosítás azonban számos esetben félrevezető lehet. Például mind a baloldal (pl. a Vörös Hadsereg Frakció), mind a jobboldal (pl. a különböző neonáci csoportok) arra törekszik, hogy megdöntse a fennálló politikai rendszert. De problémát okozhat az is, ha egy terrorszervezet – mint például a kolumbiai M-19 mozgalom – egyszerre kívánja elérni a fennálló rendszer megdöntését és az önrendelkezés kivívását, vagyis összekapcsolja a forradalmi és nacionalista terrort egymással.

A követett ideológiához és a kitűzött célokhoz hasonlóan az erőszak célpontja és helyszíne alapján is több kategória állítható fel. A terror célpontjait tekintve alapvetően két terrorizmus típust lehet megkülönböztetni. Az erőszak irányulhat egyfelől egy gondosan kiválasztott célpont, így például uralkodók, államfők, kormányfők, katonai vezetők és más fontos tisztségviselők ellen. A terrorcselekmények ezen formájára számos példát lehet találni. 1881-ben az orosz anarchista mozgalom meghatározó csoportja, a Narodnaja Volja (Nép Akarata) meggyilkolta II. Sándor orosz cárt. Száz évvel később az egyiptomi Iszlám Csoport pedig egy katonai parádén végzett Anvar Szadat egyiptomi elnökkel. A gondosan kiválasztott célpont elleni terrorcselekményre példa William Buckley, a CIA bejrúti főhadiszállásának vezetője ellen 1984-ben elkövetett merénylet is. De könnyen találunk példát a közelmúltból is. Így például a Hamasz több vezetőjének 2004 folyamán történt likvidálása szintén ebbe a kategóriába sorolható – legalábbis a palesztin érvelés szerint. A terrorista szervezetek erőszakos cselekedetei másfelől irányulhatnak találom szerűen kiválasztott célpontok ellen is. A civilek ellen elkövetett terrorcselekmények képezik tehát a második kategóriát a célpontválasztás tekintetében. Az elsőhöz hasonlóan erre a terrorizmus típusra is több példa hozható fel. Így például az olaszországi neofasiszták azon 1982-es merénylete, amikor a bolognai vasúti pályaudvaron robbantva 325 ember életét oltották ki. A nem gondosan kiválasztott célpont ellen irányuló terrorra a legkézenfekvőbb példák azonban a különböző palesztin szervezetek tagjai által elkövetett öngyilkos merényletek, amelyek válogatás nélkül szedik áldozataikat a zsidó lakosság körében.

Az erőszak célpontját tekintve lehetséges még egy fajta csoportosítás, mégpedig aszerint, hogy a terrorcselekmények emberek vagy tárgyak ellen irányulnak. Mindkét típusra számtalan példát lehet találni. A személyek elleni terrorcselekmények tekintetében elég csak a fentebb említett akciókra gondolni. A tárgyak ellen elkövetett akciók körébe pedig olyan terrorcselekmények sorolhatók, mint például az egyes követségek elleni robbantásos merényletek (pl. a Hezbollah 1992-es akciója a Buenos Airesi izraeli nagykövetség ellen), az ipari létesítmények ellen elkövetett szabotázsakciók (pl. a Japán Vörös Hadsereg akciója a Shell olajtársaság szingapúri üzeme ellen 1974-ben), vagy a különböző közlekedési eszközök elleni akciók (pl. az Achille Lauro nevű tengerjáró hajó 1985-ös eltérítése a Palesztin Felszabadítási Front által). Fontos azonban leszögezni, hogy a tárgyak és épületek ellen irányuló akciókban a terrorszervezetek mindig valamilyen szimbolikus cselekedetet látnak. Gondoljunk csak arra, hogy miért váltak több alkalommal is célponttá a Világkereskedelmi Központ ikertornyai. Itt szükséges megemlíteni azt is, hogy céljuk eléréséhez a terrorszervezetek mindig a legmegfelelőbb célpontot és leghatékonyabb stratégiát választják ki.

Az erőszak célpontja mellett a terror helyszíne alapján is lehetséges a kategorizálás. A terrorcselekmények környezetét tekintve beszélhetünk városi és vidéki terrorról. A terrorszervezetek stratégiájuknak és céljaiknak megfelelően eltérő közegben tevékenykednek. A városban tevékenykedő terrorszervezetek kategóriájába sorolható a Brazília Nemzeti Liberális Akciócsoportja, míg a vidéken akciózó csoportok közül a Perui Fényes Ösvény hozható fel példaként. A városok azonban általában kedvelt célpontok a terrorszervezetek számára, mivel egyfelől számtalan célpontot és helyszínt nyújtanak, másfelől pedig lehetőséget is az elrejtőzködésre. De további előnyöket is rejt magában a városi környezet, a túlnépesedett városok ugyanis remek terepet nyújtanak ahhoz, hogy ezek a szervezetek újabb tagokat toborozzanak – elsősorban a városi szegényrétegek köréből.  Ugyancsak egy előnyös vonás a város által nyújtott fejlett infrastruktúra is.

A helyszínt tekintve lehetséges még egy kategorizálás, mégpedig az alapján, hogy az egyes terrorszervezetek csak a saját országukban tevékenykednek, vagy a határokat átlépve, külföldön is akcióznak. A saját országhatárokon belül működő terrorista csoportokra példa a baszk szeparatista szervezet, az ETA, vagy éppen a mexikói forradalmi mozgalom, a Zapatistas. A terrorszervezetek zömmel hazai pályán tevékenykednek, akad közöttük azonban olyan is, amely a hazai terepeken túllépve külföldön is követ el erőszakos cselekményeket. Többek között ebbe a kategóriába tartoznak a különböző Izrael-ellenes terrorista csoportok (pl. a libanoni Hezbollah) és a forradalmi mozgalmak (pl. a Japán Vörös Hadsereg). Határokat átívelő terrorszervezetként pedig egyértelműen az al-Kaida említhető, amely tulajdonképpen egyetlen országhoz sem kötődik. Valójában valamennyi terrorista csoport rendelkezik külföldi kapcsolatokkal, de viszonylag kevés az, amely valóban ki is használja ezeket.

A történelmi gyökereket tekintve két kategóriát állíthatunk fel aszerint, hogy a terror új keletű vagy éppen a történelmi folyamatok eredménye. A történelem során kialakult konfliktusok által generált szerveződések közé számtalan terrorszervezet sorolható. Ezek a csoportok már nagyon régóta küzdenek céljaik eléréséért, vagy éppen az elszenvedett sérelmek megtorlásáért. Az ír katolikusok küzdelmének kezdete például egészen a XVI. századig nyúlik vissza, amikor VIII. Henrik megalapította az anglikán egyházat, de az ír lakosság hű maradt a katolikus hagyományokhoz. A nemzeti-szeparatista mozgalmak többsége szintén igen hosszú múltra tekinthet vissza. Legtöbbjük az európai gyarmatosítással szemben született meg (pl. Tamil Tigrisek), vagy éppen valamely igazságtalan békeszerződés eredményeként láttak napvilágot (pl. kurd terrorizmus). A történelmi fejlődés következtében jöttek létre a különböző ideológiai csoportosulások is (pl. orosz anarchisták). A történelem alakulásának köszönhetően tehát számos terrorszervezet született meg a világon. A nem történelmi gyökerű új terrorszervezetek száma lényegesen kisebb, mindazonáltal évről-évre folyamatosan növekszik. Tipikusan új keletű szerveződések az úgynevezett „single-issue” csoportok, amelyek egyetlen cél elérésére összpontosítanak. Ilyenek például a különböző abortusz-ellenes csoportok, mint az Amerikai Családi Szövetség vagy a Védelmi Akció, amely szerveződések 1977 és 1992 között 161 robbantásos és gyújtogatásos akciót követtek el abortusz-klinikák ellen. De ide sorolhatók a különböző környezetvédő (pl. Earth First!) és állatvédő (pl. Animal Liberation Front) csoportok is, amelyek szintén nem riadnak vissza attól, hogy céljuk elérése érdekében erőszakos cselekményeket hajtsanak végre, így például szabotázsakciókat és személyek elleni bűncselekményeket.

A fentiek alapján látható, hogy számtalan szempont szerint lehet tipizálni a terrorista szervezeteket és az általuk elkövetett erőszakos cselekményeket, azonban egyértelmű kategóriarendszert nem lehet felállítani. A vegytiszta tipológia már csak azért sem lehetséges, mert az egyes típusok közötti határok igen cseppfolyósak. Elég csak arra gondolni, hogy a palesztin terrorizmus egyaránt tekinthető nemzeti, vallási és ideológiai terrorizmusnak. Nemzetinek, mivel egy önálló állam kialakítására irányul nemzeti alapokon (pl. Fatah). Vallásinak, mert egy tisztán iszlám alapokon nyugvó független államot kíván létrehozni (pl. Hamasz). Ideológiainak pedig azért, mert átvesz bizonyos elemeket a marxizmusból vagy éppen a maoizmusból (pl. Népi Front Palesztina Felszabadításáért).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése