2008. június 21.

Yogjakarta: Csodák között

SZENT HELYEK, MÍTIKUS SZIMBÓLUMOK, TÖRTÉNELMI EMLÉKEK

Yogjakarta Jáva szigetének két legmisztikusabb szimbóluma, a várostól északra elterülő „fenséges” Merapi vulkán és a „déli tengerek királynőjének” otthont adó Indiai-óceán között fekszik. A város határában fekvő hindu és buddhista szenthelyek, a Prambanan és a Borobudur pediglen egymáshoz való közelségükkel további misztikumot kölcsönöznek a területnek. Éppen ezért „Yogja” (ahogyan a helyiek hívják) mindig is a sziget kulturális központja volt, s különleges szereppel bírt a történelem során mindvégig. A látványosságok bőséges kínálatát tekintve pedig nem meglepő, hogy a legtöbb turista a közép-jávai városkát veszi célba indonéziai utazásai során.

A város történelmi feltérképezését mindenképpen a szultánok palotájával, illetve a köré épült régi városrésszel érdemes kezdeni („Kraton”), mivel az betekintést nyújt a jelenleg is autonómiát élvező szultánság történetébe és annak mindennapi életvitelébe, valamint a jávai kultúra gazdagságába is. A palotában szinte minden nap van valamilyen előadás vagy bemutató, így például tradicionális indonéz zenék („gamelan”) és jávai énekek, klasszikus táncok és bámulatos árnyjáték előadások („wayang kulit”) vannak műsoron. Ez utóbbit különösen érdemes megtekinteni, ha nem is a palotában, de a városban kínálkozó egyéb helyszínek valamelyikében mindenképpen.

A palota szélesebb környezetében további látványosságok akadnak. Többek között az illatos kert, vagy más néven a vízi kastély („Taman Sari”), az uralkodó egykori fürdője és pihenője, egy föld alatti mecset, megannyi kézműves boltocska, s természetesen a jávai szín- és íz-világot tükröző piacok, amelyek közül a madárpiac különösen híres. A Kraton déli részében található parkban („Alun-Alun”) gyülekezik esténként és péntekenként, no meg persze ünnepnapokon a város apraja-nagyja. A hely remekül alkalmas arra, hogy ismeretségeket kössünk, valamint hogy kiderítsük tiszta-e a lelkünk. A történet szerint ugyanis tisztalelkű az, aki képes bekötött szemmel áthaladni a park két fügefája között.

A régi városrész bebarangolását követően biciklis taxiba („becak”) pattanhatunk, s felkereshetjük a város holland negyedét, ahol a gyarmati építészetből kaphatunk ízelítőt, az egykori holland erődben működő múzeumban pedig a yogjakartai függetlenségi mozgalom részleteivel ismerkedhetünk meg. A város mindig az ellenállás központja volt, legyen szó a holland gyarmati uralomról, vagy éppenséggel a Szuharto nevével fémjelzett diktatórikus rendszerről. Az 1998-as rendszerváltás óta eltelt időszak reformjainak köszönhetően azonban Yogjakarta is elindult a modernizálódás útján, mindezt a város főutcáján („Malioboro”) sorakozó új épületek és bevásárlóközpontok is egyértelműen bizonyítják.

Yogjakarta legnagyobb nevezetessége, Borobudur a városon kívül található. A majd 1200 éves szenthely a buddhista világkép kövek formájában történő megnyilvánulása, és a délkelet-ázsiai buddhizmus egyik legnagyobb relikviája. A szimmetrikus háromszintes sztúpát megannyi harangkamrában ülő Buddha szobor díszíti, amelyeknek a bal lábát megfogva, a monda szerint szerencsések leszünk a jövőben. Legalább ennyire jelentős építészeti és kulturális emlék a hindu Prambanan is, amelyet nemrégiben földrengés rongált meg súlyosan. Ha a látogatáskor szerencsések vagyunk, akkor tradicionális Rámájana balett előadásba csöppenhetünk. A város körüli kalandozást tovább folytathatjuk a világ egyik legaktívabb tűzhányójának, a misztikus Merapi-nak a megmászásával, vagy pedig ellátogathatunk Parangtritis fekete homokos tengerpartjára. Ez esetben azonban ügyeljünk arra, hogy ne zöld színű fürdőruhában mártózzunk meg az Indiai-óceánban, mert a hiedelem szerint, aki így tesz, azt elragadja a „déli tengerek királynője”.

Info: A városban ez év tavaszán indult meg a helyi tömegközlekedés, amellyel a főbb helyek könnyen megközelíthetők. Emellett olcsón utazhatunk taxival és biciklis fuvarral is. Előbbinél az órát használjuk, utóbbi esetben igyekezzünk előre megállapodni a viteldíjról. Borobudur és Prambanan mini buszos megtekintéséhez érdemes egy helyi utazási irodánál befizetni, amelynek ára belépőstül mindenestül attól függően, hogy milyen jól alkudozunk, 5-15 dollár között alakulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése