2011. augusztus 14.

Porontyok a csatatereken

Gyermekkatonák a világban…

Becslések szerint ma a világban közel 300 ezer gyermekkatona vesz részt fegyveres konfliktusokban. Burmától Szudánig és Kolumbiától Kongóig tizenévesek tízezrei harcolnak fegyverrel, vagy szolgálnak küldöncként, szakácsként, őrként, netán szexuális rabszolgaként. Egyeseket a szegénység, másokat a bosszúvágy hajt a fegyveres erők soraiba. Ördögi kör ez, amelybe már a sokadik generáció veszik oda.

A gyerekkatonák jelentette probléma napjaink globalizálódott és konfliktusos világban, valamint a megváltozott hadviselésnek köszönhetően igen felértékelődött. A fiatalkorúak harci tevékenysége azonban időben messzire nyúlik vissza, a gyermek-katonaság intézménye már az ókori spártaiaknál megjelent, s azt követően folyamatosan végigkísérte az egész emberiség történetét. 

Ki minősül gyermekkatonának?

A gyermekkatona fogalmának meghatározása igencsak nehéznek ígérkezik. Kérdéses ugyanis, hogy mikortól beszélhetünk felnőtté válásról, vagyis mi az az életkor, amelyet betöltve részt lehet venni a fegyveres konfliktusokban? Például vajon egy kalap alá lehet venni a 10 esztendős palesztin merénylő fiúcskát és az Afganisztánban éles bevetésben szereplő 17 éves brit újoncot? További fejtörést okozhat az is, hogy vajon ki alkalmazza a fiatalokat: a reguláris hadsereg, avagy a paramilitáris egységek? Vagy, hogy milyen feladatokra használják őket: cipekedésre vagy lövöldözésre?

Itt érdemes megjegyezni, hogy a nyugati gyermek-kép, és -világ szöges ellentétben áll a fejlődő országokéval, ahol nem ritka, hogy az iskola és játék helyett dolgozni kell a tizenéveseknek.

A hatályos nemzetközi konvenciók és szerződések értelmében (már aki aláírta és be is tartja azokat) gyerekkatonának minősül minden olyan 15 év alatti fiatal, aki fegyveres akcióban érintett, vagy részt vesz (egyes országokban 18 esztendőt állapítanak meg). Közös jellemzőjük, hogy függőségben élnek. Az ilyen katonák átlagéletkora 13-14 év, de természetesen akadnak kirívó esetek is (pl. 10 év alatti merénylők Sri Lankán). A militarizálódás pedig nincs tekintettel a nemekre sem, így a fiúk mellett bőven találunk lánykákat is a csatasorokban (a gyerekkatonák 40 százalékát a gyengébbik nem adja).

Kikből lesznek a harcosok?

A gyerekkatonák többsége a szegény, hazátlan, és családjuktól elszakadt fiatalkorúak közül kerül ki. Egyes területeken még manapság is – szó szerint – vadásznak a fiatalokra (a sri lankai tamil tigrisek és a különféle afrikai „lázadó hordák” az iskolákból és az utcákról ragadják el őket), más országokban sokkalta finomabb eszközökkel igyekeznek beszervezni a 18 év alatti korosztályt (Kongóban nem ritka, hogy az adózás egyik lehetőségeként kínálják fel, a családtól egy gyermek katonai szolgálatát követelve), s nem ritka az sem, hogy a gyerekek önszántukból csatlakoznak a fegyveres csoportokhoz.

A gyerekkatonák közel 60 százaléka „önkéntes”. De vajon mi visz rá egy tizenévest arra, hogy csatlakozzék a fegyveres erőkhöz? Többségüket egyszerű gazdasági motivációk vezérlik: a csoporthoz tartozás számukra élelmezést és ellátást jelent. Sokan a védelem céljából állnak be a fegyveresekhez, egyszerűen azért, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat, mint egyedül, fegyvertelenül. De mozgósítóan hathatnak a társított szerepek (védelmező, hős katona), a karrierlehetőségek, valamint a beígért státuszszimbólumok is (Libériában Charles Taylor minden gyermeknek számítógépet ígért!).

Egy biztos, a frontokon szolgáló fiatalok többsége korántsem jószántából, vagy saját elhatározásból vesz részt a harcokban, hanem ha úgy tetszik, a körülmények áldozataként.

Mire jó a gyerek a hadszíntéren?

Azt, hogy miért is jó gyerekkatonákat alkalmazni, illetve hogy mire is használják a fiatalkorúakat, talán a kolumbiai névtársítások, elnevezések mutatják meg a legjobban. A gyermekkatonákat egyrészt „kis csengőknek” hívják, mivel ártatlanságuk és észrevehetetlenségük miatt őrszemnek és megfigyelőnek is egyaránt kiválóan megfelelnek. Másrészt „kis méhecskéknek” tartják őket, akik előbb „csípnek” mintsem hogy az áldozat észrevenné, hogy megtámadták. A rajtaütésekhez remek eszköz a gyermek! Végül pedig nevezik őket „kis talicskáknak” is, mert alkalmasak a teherhordásra, s a csempészetre.

A gyermekkatonák felhasználásának azonban számtalan egyéb oka is létezik. Így például az, hogy a 18 év alatti hadseregeket könnyebb és olcsóbb fenntartani, mivel a gyermekeknek nem kell zsoldot fizetni, s mert ők kevesebbet esznek felnőtt társaiknál. Röviden: sokkal kisebb az igényük. De sokat nyom a latban az is, hogy a fiataloknak nincs félelemérzetük, és bármilyen parancsot végrehajtanak, minden kérdezősködés, habozás nélkül ölnek. Ráadásul a fájdalmat nem ismerő gyermekek nem csak börtön-őrként, hanem vallatóként is bevethetőek, mint azt a Pol Pot féle Kambodzsában láthattuk.

Ahogyan egy csádi tábornok fogalmazott: „a gyerekkatona jó fegyver, mert nem panaszkodik, nem vár fizetséget, s mindenre kaphatók.”

Mit lehet tenni?

A gyerekkatona jelenséggel szemben, illetve annak megszűntetése érdekében már régóta folyik a küzdelem. A nemzetközi közösség egyrészt igyekszik a fiatalokat hadrendbe állító vezetőket elítélni és megbüntetni, másrészt az ún. DDR programmal kísérletezik, amely a fegyverek begyűjtésével (de-militarizáció), a fiatalok hazatérésének elősegítésével (demobilizáció), és az egykori gyermekkatonák társadalmi beilleszkedésének támogatásával (reintegráció) igyekszik lecsökkenteni a harcoló fiatalok számát. 

A gyakorlatban elítélt néhány afrikai vezető azonban korántsem jelent komoly elrettentő, visszatartó erőt, mint ahogyan a különféle programokra elköltött dollármilliók sem tudják végleg felszámolni a gyerek-katonaság intézményét. Az oktatás és a szakképzés mellett ugyanis arra lenne a legnagyobb szükség, hogy véget érjenek a fegyveres konfliktusok, felszámolódjanak az életveszélyes körülmények, s elfelejtődjenek a rémséges élmények, amelyekre – valljuk be – nagyon-nagyon csekély az esély. 

A különféle konvenciók ígéretes irányba fejlődnek, s egyre több kormányzat és szervezet hajlik a gyerekkatonák leszerelésére, vagy a hadműveletekben való mellőzésükre, a gyakorlatban azonban a szavak mögül hiányoznak a tettek, és a cél szentesíti az eszközt elv alapján továbbra is kihasználják a fiatalkorúakban rejlő lehetőségeket. 

Keretesek: 

1.) Gyermekkatonák a világban

A világ szinte minden térségében harcolnak gyermekek. A fiatalkorúak közel 30 konfliktusban vettek-vesznek részt, s a világ háborúinak háromnegyedében fogtak fegyvert. Példaként néhány ország, ahol még az elmúlt években is alkalmaztak, ill. alkalmaznak gyerekkatonákat a fegyveres konfliktusokban: Afganisztán, Burma, Csád, Elefántcsontpart, Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Irak, Kongó, Kolumbia, Nepál, Sri Lanka, Szomália, Szudán, Thaiföld, Uganda, valamint Izrael és a palesztin területek.

2.) A vörös kéz nap / Red Hand Day

A vörös kéz nap keretén belül 2002 óta minden év február 12. napján (ekkor lépett életbe a fegyveres konfliktusban érintett gyermekekről, illetve az őket megillető jogokról szóló kiegészítő jegyzőkönyv) megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak világszerte, amellyel a gyermekkatonák helyzetére igyekeznek felhívni a nemzetközi közvélemény, de még inkább a politikai vezetők figyelmet. (A piros szín és tenyér a logóban a tiltást igyekszik jelképezni.)

3.) Elképesztő, megbotránkoztató adatok

A burmai hadseregben és a különféle paramilitáris egységekben közel 75 ezer gyerekkatona szolgál! (A 350 ezer fős hadsereg több mint egyötöde 18 év alatti!) / A kolumbiai forradalmi fegyveres erők kötelékébe tartozó gerillacsoportok tagságának 30 százaléka gyermekekből verbuválódik össze! / Az ENSZ becslése szerint közel 20 ezer fiatalkorú harcolt a libériai polgárháborúban! / Kongóban jelenleg 30-50 ezer gyermekkatona szolgál! / Szudánban a két évtizede tartó polgárháborúban majd 100 ezer gyermek vett-vesz részt! / Az izraeli erők palesztin gyereket használnak bomba-hatástalanításra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése