2008. július 31.

Török terror: kronológia

TERRORISTA CSELEKMÉNYEK TÖRÖKORSZÁGBAN: 2003-2008

2003. november 15.: Autóba rejtett pokolgépek robbannak két isztambuli zsinagógánál, harmincan meghalnak, másfélszázan pedig megsebesülnek a merényletekben. A terrorcselekmény az al-Kaida stílusát és harcmodorát tükrözi, a szervezet később vállalja is a felelősséget.

2003. november 20.: Két robbantásos merényletre kerül sor Isztambulban, amelyeknek eredménye harminckét halálos áldozat és több tucat sebesült. Az akcióban megsemmisül a HSBC Bank központi irodája, valamint megsérül a brit konzulátus is. A terrorakciókért az al-Kaida vállalja a felelősséget.

2004. június 24.: George W. Bush, amerikai elnök isztambuli látogatását megelőzően pokolgépes merényletre kerül sor a török városban. Az akciónak négy áldozata és tizenöt sérültje van. Az elkövetők kiléte bizonytalan.

2005. július 2.: Kurd gerillák hoznak működésbe egy robbanószerkezetet a kelet törökországi Bingol tartományban, Elazig és Tatvan között közlekedő vonaton. A merényletben négy ember meghal, 15-en pedig megsebesülnek.

2005. július 6.: A nyugat-törökországi Kusadasi melletti üdülő övezetben pokolgép robban egy turistákat szállító minibuszon. Öten meghalnak, köztük egy brit és egy ír hölgy, valamint többen megsebesülnek. Az elkövetők kiléte bizonytalan.

2005. november 9.: Az iraki és iráni határhoz közel fekvő Semdinli városában egy személy veszti életét robbantásos merényletben. A terrorcselekmény elkövetésével a bíróság a török hadsereg egy őrmesterét és egy korábbi kurd lázadót vádol meg.

2006. február 13.: Az isztambuli Bahcelievler városrészben, egy szupermarketben bomba robban, amely tizenegy embert sebesít meg, közülük egyet súlyosan. A merénylet elkövetését a Kurdisztáni Felszabadítási Sólymok (TAK) nevű szervezet vállalja magára.

2006. április 5.: Két ember sérül meg, amikor egy robbanás lángba borítja az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) helyi irodáját Isztambul városában. Az elkövetők kilétére és hovatartozására ez idáig nem derült fény.

2006. június 25.: Antalya turista övezetében egy étteremben robbanás történik, amelyben négyen meghalnak, huszonöten pedig megsebesülnek. A lefolytatott vizsgálatok egy gázpalack robbanását állapítják meg, valójában azonban nem derül fény arra, hogy mi is okozhatta a detonációt.

2006. augusztus. 28.: A turisták körében kedvelt Antalya városában, majd később Marmaris déli üdülő övezetében, illetve az isztambuli Bagcilar kerületben robbantásos merényletekre kerül sor, három halálos áldozattal, s több mint száz sebesülttel. A hatóságok kurd militánsokat vádolnak.

2006. november 5.: Dél-Törökországban három katona életét veszti, tizennégyen pedig megsérülnek, amikor útszéli pokolgép robban egy katonai konvoj mellett. A török hatóságok nyilatkozatban vádolják meg a kurd lázadókat az akció elkövetésével.

2007. május 22.: Ankara történelmi Ulus kerületében egy bevásárlóközpont bejáratánál robbantanak, az akcióban hatan vesztik életüket, több mint kilencvenen pedig megsebesülnek. A hatóságok a robbanószerkezet típusa és metódusa alapján kurd lázadókra gyanakszanak.

2008. január 3.: Hat ember meghal és több mint hatvan megsebesül, amikor autóba rejtett pokolgép röpít levegőbe egy katonai szolgálati buszt, a Törökország délkeleti részében fekvő Diyarbakir településen. Az elkövetők kiléte bizonytalan.

2008. július 9.: Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitnak az Egyesült Államok isztambuli konzulátusára, a lövöldözésben három merénylő és három rendőrtiszt veszti életét. A török kormányzat azt gyanítja, hogy az al-Kaida állt a támadás mögött.

2008. július 27.: Isztambul Gungoren nevű bevásárló negyedében két robbantásos merényletre kerül sor (17 halálos áldozattal és több száz sebesülttel). Az akcióért senki sem vállalja a felelősséget, Ankara azonban a Kurd Munkáspártra gyanakszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése