2009. június 14.

Ahmadinezsád győzött

MEGGYŐZŐ SIKER AZ ELSŐ FORDULÓBAN!?

A penteki irani elnokvalasztas nem csupan az eddigi reszveteli rekordot dontotte meg, s hozott korabban nem tapasztalt aktivitast (kozel 75 szazalekban jarultak az urnak ele, s ezert ket oraval meg kellett hosszabbitani a szavazast!), hanem a voksok osszeszamolasat kovetoen is meglepo eredmenyt hozott. A szavazatszamlalas ugyan meg tart (10 szazalek meg hatravan a feldolgozasbol), de a hivatalban levo Mahmud Ahmadinezsad meglepoen sima gyozelmet aratott, majd 10 millioval tobb szavazatot kapott mint a masodik helyen befuto Mir Hosszein Muszavi.

Noha sokan egybol csalasra gyanakodnak, mikent egyesek fogalmaznak: “Hatvan szazaleknal tobben biztosan nem vettek reszt az elnoki referendumon!”, s persze elkepzelheto az is, hogy egyes helyeken valoban sor kerult iranyitott szavazasra, igy peldaul buszokkal szallitottak Ahmadinezsad hiveit a voksolasra. Kisebb matekozas utan azonban kiderul, hogy meg igy is egyertelmu gyozelmet aratott a regnalo elnok. Legfobb kihivoja ugyan Teheranban a voksok tobbseget megszerezte, s a nagyobb varosokban is reszsikereket tudott aratni, de orszagos szinten eleg gyengen szerepelt.

A valasztas vegeredmenye azt bizonyitja hogy Ahmadinezsad meg mindig igen nepszeru, de vajon minek koszonheto ez a sima gyozelem? A videki szavazok tamogatasa csak a tortenet egyik magyarazatat adja (Ne feledjuk az orszag lakossaganak 70 szazaleka varosokban el!), sikerenek kulcsa azonban legalabb ennyire a nacionalista kartya kihasznalasaban (Az osszeeskuvesekre hajlamos iraniak koreben az elnok megalkuvast nem turo politikaja mindenkeppen vonzo, akar a nuklearis kerdesrol, akar az Egyesult Allamokrol van szo. S akkor meg nem beszeltunk arrol, hogy a technologiai sikerek milyen nepszeruseget eredmenyeztek!), illetve a kulonfele populista intezkedesek valasztas elotti foganatositasaban rejlik (A valasztast megelozo honapban peldaul majd ketszeresere emelkedtek a nyugdijak, es az alapveto fogyasztasi cikkek arat is igyekeztek lenyomni!). Valamint arrol sem feledkezhetunk meg, hogy a tavalyi parlamenti valasztashoz hasonloan most is sok reformparti szavazo maradt otthon, mondvan, hogy akkor sem fog semmi sem megvaltozni, ha Muszavi lenne a koztarsasagi elnok!

Ahmadinezsad kihivoi meg az elnokvalasztas elott hangsulyoztak, hogy barmi is lesz a voksolas vegso kimenetele, azt el fogjak fogadni, s az irani polgarokat is erre buzditottak. Az elmult hetek felhajtasat kovetoen pedig ugy tunik, hogy viszonylag hamar lecsengett a valasztasi laz. A falakrol peldaul mar le is kerultek a kampanyhirdetesek, mikent az iraniak elete is visszazokkent a mindennapos vaganyba. De az altalanos nyugalom ellenere is van valamifajta feszultseg a levegoben, amit a tegnap esti megmozdulasok is bizonyitottak (Muszavi fohadiszalasa elott a rendorseg konnygazzal oszlatta fel az unnepelni osszegyult tomeget!). A fiatalok aktivitasat felebreszto elnokvalasztasi kampanyolast kovetoen most a kerdes az, hogy vajon vissza lehet-e zarni a kiengedett szellemet a palackbol, vagy az elkovetkezo napok az 1997-es diaktuntetesekhez hasonlo konfrontaciot eredmenyeznek majd!?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése