2006. október 10.

A Pahlavi-diktatúra: Bevezető

Irán politikai rendszere Mohammad Reza Pahlavi sah uralma alatt (1941-1979) 

A Közel-Kelet politikai rendszereivel foglalkozó kutatók és szakértők közül sokan állítják, hogy a Mohammad Reza Pahlavi nevével fémjelzett iráni monarchia a világ egyik legdiktatórikusabb rendszere volt. Az iráni uralkodó családhoz közel álló személyek és néhány Közel-Kelet kutató azonban éppen ellenkezőleg vélekedik. Véleményük szerint a Pahlavi-féle rendszer demokratikus volt, ráadásul sikeresen modernizálta a világ fejletlen országai közé tartozó iráni államot és társadalmat. A Pahlavi rendszerrel szemben az éppen azt felváltó iszlám köztársaságot tekintik diktatórikus rendszernek, ahol a vallási vezetés erőszakkal igyekszik megőrizni politikai hatalmát.

Valójában igen nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik politikai rendszer tekinthető demokratikusnak Iránban. Tény, hogy mindkét nézet tartalmaz valós állításokat, de a helyzet ennél jóval bonyolultabb. Amíg azonban a fennálló iszlám köztársasági rendszer az iszlám világot tekintve mindenképpen demokratikus berendezkedésnek tekinthető – még az olyan antidemokratikus intézmények ellenére is, mint például az Alkotmány Őreinek Tanácsa – addig a monarchia minden kétséget kizárólag diktatórikus rendszer volt – még ha olyan pozitív fejlemények is fűződnek a nevéhez, mint például a közoktatás reformja vagy az egészségügyi ellátás fejlesztése.

Jelen írás kísérletet tesz a Mohammad Reza Pahlavi személyéhez fűződő politikai berendezkedés bemutatására. Elemzi a politikai rendszer egészét és annak főbb alkotóelemeit. Így többek között a pártokat és magát a pártrendszert, az egyéni jogosítványok és szabadságjogok érvényesülését, a választások tisztaságát, valamint a hatalmi ágak elválasztásának megvalósulását. A politikai rendszer egészének megismeréséhez nélkülözhetetlen azonban a történelmi előzmények ismerete, így a Pahlavi-féle politikai rendszer elemzése előtt mindenképpen szükséges kitérni a történelmi folyamatok tanulmányozására is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése