2007. szeptember 24.

Iráni erőfitogtatás az éves katonai parádén

BLÖFF, AVAGY MEKKORA ERŐT KÉPVISEL AZ IRÁNI HADIGÉPEZET?

Iránban a hétvégén megtartott katonai parádéval kezdetét vette a „szent védelmi hét”, amelynek keretében a teheráni vezetés az iraki-iráni háború kirobbanásának 27. évfordulójára emlékezik. Arra a háborúra, amely egyfelől megtizedelte és romba döntötte az országot, másfelől pedig szükségessé tette az önerőre támaszkodást és megindította a védelmi fegyverkezést. Az évente megrendezett felvonulás ezért mindig az iráni hadigépezet erejét és fejlettségét igyekszik demonstrálni. S nincs ez most sem másként, amikor a nemzetközi helyzet egyre inkább kiéleződik az iráni nukleáris válság kapcsán.

A Khomeini ajatollah sírhelyével szemközti téren megrendezett parádén az iráni fegyveres erők színe-java képviseltette magát, mint ahogyan felvonultatták a legújabb katonai fejlesztéseket is. Így a nézőközönség – amelynek tagjai körében külföldi diplomaták is helyet foglaltak – a masírozó katonák és harci járművek felett a levegőben megtekinthette a „mennydörgés” (Saegheh) és „villámlás” (Azarakhsh) nevű, saját építésű iráni vadászgépeket. Emellett bemutattak egy új ballisztikus rakétát is, amelynek hatótávolsága a hivatalos adatok szerint az 1800 kilométert is eléri, s amelyre a szokásos „halál Amerikára” és „halál Izraelre” propaganda üzenetek is felkerültek.

Az elmúlt évtizedben kétségkívül komoly fejlesztésekre került sor az iráni hadiiparban, aminek eredményeként az ország képes önerőből előállítani olyan bonyolult eszközöket, mint például tankokat, páncélozott harci járműveket, torpedókat, repülőgépeket, legújabban pedig úgynevezett lézervezérlésű, „okos” bombákat is. Bár Ahmadinezsád elnök úr beszédei kétséget sem hagynak afelől, hogy Irán technikailag rendkívül fejlett, s hogy egy külső agresszió esetén a hadsereg fájdalmas választ adna, a valóságban azonban az iráni képességek igencsak korlátozottak. Így például a bemutatott harci repülőgépek csupán a hidegháború amerikai gépeinek továbbfejlesztett változatai.

A kemény retorika és az impozáns katonai bemutató inkább egyfajta reakciónak tekinthető, mintsem komoly fenyegetésnek. Irán katonai doktrínája a védelemre épül, és a fegyverkezés irányai is ezt támasztják alá. Az Egyesült Államok által képviselt kardcsörtető magatartás – amelyhez az elmúlt héten a francia vezetés is csatlakozott – továbbra is napirenden tartja az Iránnal szembeni katonai csapás lehetőségét. Mindez pedig aggodalmakra ad okot Teheránban, ahol ezért a vezetés igyekszik minden egyes alkalmat megragadni, hogy magát erősnek és elszántnak tűntesse fel az amerikai katonai fölénnyel szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése