2008. április 20.

Melakka: Malajziai történelmi fővárosa

TÖRTÉNELMI JELENTŐSÉG, KULTURÁLIS VARÁZS ÉS MULTIKULTI TÁRSADALOM

Melakka a maláj szultánság egykori fővárosa mára már elvesztette ugyan befolyását a hipermodern Kuala Lumpurral szemben, de történelmi jelentőségének, kulturális varázsának, valamint etnikai-felekezeti mozaikjának köszönhetően mégis olyan hely, amelyet malajziai utazásaink alkalmával semmi esetre sem hagyhatunk ki.

A Melakka-szorosban fekvő városka, amely a világ talán egyik legrégebbi nemzetközi kikötője, a távol-keleti fűszerkereskedelem központjaként hamar áldozatul esett az európai hódításoknak. Előbb a portugálok érkeztek meg, majd a hollandok vették át az irányítást, végül hosszútávon a britek rendezkedtek be. Az eltérő gyarmati uralmak mind-mind rajtahagyták a kézjegyüket a városképeken. Így például a „Porta de Santiago” nevű erőd, valamint a Tengerészeti Múzeumban kiállított karavel a portugál időket idézi, mint ahogyan az a negyed is, ahol a monda szerint azok a portugálok élnek, akik 400 évvel ezelőtt lekésték a hazafelé tartó hajót. A belváros vöröses színű épületei, többek között a „Studthuys”, ami a mindenkori kormányzó lakhelye volt, a holland uralmat szimbolizálják. De akad itt szélmalom is a közelben. A brit befolyást pediglen egy újabb erőd és számtalan koloniális épület jelzi.

Melakka azonban már a gyarmati időket megelőzően is fontos kereskedelmi csomópont volt, erről tanúskodik a Szultáni Palotában kiállított korhű tárlat, amely az egykori főváros történelmébe nyújt betekintést. Ekkoriban kínai, indiai és arab kereskedők tették folyamatosan tiszteletüket a Melakkában, ahol a kereskedelem felvirágoztatása mellett igyekeztek kultúrájukat és vallásukat is elterjeszteni. Mindennek eredményeként az iszlám, a hinduizmus, és a keleti filozófiák (buddhizmus, taoizmus és konfucianizmus) különleges egyvelege jött létre. A gyarmatosítás következtében pedig a katolicizmus és a protestantizmus is számos relikviával rendelkezik a városban. A felekezeti sokszínűséggel így úton-útfélen találkozhatunk, miként az utcasarkokon mecsetek, imahelyek és templomok váltogatják egymást. Az együttélés kulcsa pediglen még mindig a toleranciában és a harmóniában keresendő.

A multikulturalizmus igazi példaképe ez a városka, ahol a különböző nációk békességben megférnek egymás mellett, és ahol az eltérő népek és kultúrák mind-mind megőrizték tradícióikat és szokásaikat, fesztiváljaikat és táncaikat, valamint épületeiket és életmódjukat. Így például az iszlám dominanciája mellett a keresztény és kínai újévet is komoly ünneplés és felhajtás övezi. A melakkai multikultihoz ráadásul páratlan gasztronómiai élvezetek is párosulnak. A maláj, a kínai, az indiai és az arab konyha egyaránt megtalálható a városban, és mindegyiknek sajátos íz világa van, mint ahogyan a különböző negyedeknek is megvannak a sajátosságaik. A régiségeiről elhíresült „Jonker Street”-en pedig a szerencsehozó talizmánoktól kezdve, a Thaiföldről átcsempészett jáde kőből készült Buddha fejeken át, a Mao elvtárs képével díszített ébresztőóráig szinte minden megkapható, csak bírjuk pénztárcával.

Melakka történelmi városrészének megismerésére két kényelmes lehetőség is kínálkozik. Egyfelől hajóba szállhatunk, és a várost átszelő kanálison tehetünk körutazást, másfelől pedig választhatjuk a virágokkal és jelvényekkel felcicomázott, zenei aláfestést is kínáló biciklis taxikat, amelyekkel Malajzián belül csak itt találkozhatunk. A kulturális és történelmi kalandozás mellett a város remek szórakozási lehetőségekkel is szolgál. Így ha netán énekelni támad kedvünk, csak nyugodtan kapjuk el a mikrofont az egyik karaoke bárban, ahol az élet általában hajnalig meg sem áll. Vagy ha pediglen táncolni szeretnénk, akkor beugorhatunk a nyílt táncórák egyikére, s ezután a kínai lampionos kisszínpadon, az utca közepén tvisztelhetünk a helyi nénikkel, meg bácsikkal. Egyszóval Malajzia történelmi fővárosa annyi látványosságot és élményt nyújt, hogy mindenképpen érdemes felkeresni.

HASZNOS INFORMÁCIÓ
Budapestről egyszeri átszállással az Egypt Air menetrendszerinti járatával lehet eljutni Kuala Lumpurba (165 ezer forintért). Melakkába legegyszerűbb busszal utazni, amelyek naponta többször is indulnak a kuala lumpuri buszterminálról (500-600 forintért). A város központjában több kényelmes és jól felszerelt szálloda, illetve hostel közül választhatunk, pénztárcánk vastagságának megfelelően. A kanálison történő városnéző hajókázásért 500 forintot kell fizetnünk, míg a biciklis taxis városnézés ára leginkább alkudozási képességeinktől függ, emellett párszáz forintért kerékpárt is bérelhetünk, amellyel a belváros könnyedén bebarangolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése