2008. október 3.

Szingapúr: sok tekintetben kikötő

MODERN, TRADICIONÁLIS, MULTI ÉS KULTI...

Szingapúr igazi kikötőváros. Egyfelől azért, mert valóban a délkelet-ázsiai térség egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja, amely adottságait meglovagolva szó szerint a fellegekbe tör, másfelől pedig, mert kulturális kikötő is egyben, mivel történelme során számtalan náció telepedett meg a területén, s persze azért is, mert a programoknak elképesztő sokszínűségével várja a mini-államba látogató turistákat. Szó mi szó, Szingapúrba nemcsak a bevásárlás miatt érdemes betérni!

1819. január 29-én lépett partra a Szingapúri-öbölben egy bizonyos, Sir Stamford Raffles, akinek az volt az álma, hogy ezt a mocsaras kalóztanyát a „Távol-Kelet Alexandriájává” változtassa. Nos, majd kétszáz esztendő távlatából megállapíthatjuk, hogy grandiózus tervét siker koronázta. Szingapúr, a piciny városállam ma Délkelet-Ázsia legmodernebb és leggazdagabb országának, s talán az egész világon a leggyorsabban fejlődő helynek számít. Nem véletlen tehát, hogy a mini-államban szinte minden a „városalapító” úriemberről van elnevezve: Raffles tér, Raffles sugárút, Raffles pláza, Raffles központ, s még sorolhatnánk. Ahol pediglen partra lépett, ott egy bronzszobor álldogál megbecsülése jeleként. Az öbölben, a város tradicionális központjában pedig több egyéb szobrocska is díszeleg, amelyek mind a gyarmati időknek igyekeznek emléket állítani. Talán Szingapúr a Föld egyetlen olyan országa, ahol pozitívan emlékeznek meg az egykori koloniális időkről!?

Az ország szimbólumaként magasodik az öbölben a „Merlion”, a haltestű-oroszlánfejű lény, amely egyrészről Szingapúr történelmi gyökereit, másrészről pediglen megállíthatatlan fejlődését igyekszik ábrázolni. A városállam azonban a gőzerővel folytatott építkezések és fejlesztések mellett is megőrizte a tradicionális arculatát. A modern felhőkarcolók tövében még mindig ott sorakoznak a gyarmati épületek és megannyi kulturális és történelmi emlék. Amíg az öböl egyik partján a helyi művészetek palotájának (Esplanade) két sündisznó formájú üvegkupolája a 21. századot idézi, addig a túlparton a Fullerton Hotel impozáns épületében még mindig a gyarmati stílus elevenedik meg. Amennyiben a gyarmatosítás további emlékeire vagyunk kíváncsiak, úgy feltétlen látogassunk el a Jurong nevű negyedbe, ahol különböző színekben pompázó koloniális házakban gyönyörködhetünk. Ha pediglen a modern Szingapúrban szeretnénk elmerülni, úgy keressük fel az ultramodern Clarke Quay negyedet, ahol biztosan ámuldozni fogunk majd.

A szingapúri kavalkádot csak tovább fokozza, hogy a városállam igazi multikulti. Az évek során a betelepülők különböző kolóniákat hoztak létre, melyek kategorikusan elkülönülnek egymástól. Van itten arab negyed, ahol a hipermodern környezet mellett is szőnyegen, a földön, törökülésben költheti el az ember az ebédjét, vagy éppen a vacsoráját. Reggel pediglen a müezin hangjára ébredhet! Aztán következhet „kisindia”, ahol a szingapúri átlagtól eltérően viszonylag nagy a kosz, de nemcsak emiatt érezhetjük úgy, mintha a hindu országban járnánk. Színek, illatok és ízek tanúskodnak erről! Végül a kínai negyed, ahol, ha jól időzítünk, a kínai holdújév (január/február) ünneplésébe csöppenve életre szóló élményben lehet részünk. Az etnikai sokszínűség mellett felekezetileg is igencsak gazdag ez a piciny állam: a keresztényeknek itt van a Szent András katedrális, a muszlimoknak a Hajjah Fatimah mecset, a hinduknak a Sri Mariamman templom, a buddhistáknak pedig a Siong Lim templom.

A „kultúr-sokkot” túlélve egyrészt dönthetünk úgy, hogy csatlakozunk megannyi turista kollégánkhoz, és belevetjük magunkat a Szingapúr nyújtotta vásárlási lehetőségekbe. Ez esetben könnyű dolgunk lesz, hiszen majd minden sarkon áll egy-egy bevásárlóközpont, ahol bőséges kínálatból válogathatunk. Kedvünket pedig a menetrendszerűen érkező monszun eső sem szegheti, hiszen a belvárost földalatti folyosók és átjárok kötik össze, ahol ráadásul további üzletek sorakoznak egymás mellett. A városi közlekedés pediglen 21. századhoz méltó. Másrészt választhatjuk a kikapcsolódást Sentosa szigetén, amely a kontinentális Ázsia legdélebbi pontjának számít, a helyieknek pedig olyasmi lehet, mint nekünk, budapestieknek a Margit-sziget. De a sziget méltán népszerű a turisták körében is, hiszen a strandolás és kikapcsolódás mellett számos látnivaló fogadja az idelátogatókat. Így például van itt brit történelmi katonai erőd, hatalmas „haloroszlánt” formázó kilátó, tengeri élővilágot bemutató akvárium, valamint „halsimogató” és persze delfin-show.

Szingapúr városa kikötő, ahol kétségkívül jó üzleteket lehet kötni (különösen az elektronikai kütyüket illetően), de emellett kalandozni is lehet a különböző kultúrák között, méretével ellentétben pedig számos látványossággal is szolgál. Hol van még egy olyan nagyváros, ahol városszerte Botero szobrok vannak kiállítva, s ahol az aluljárókban is festmények díszelegnek a nagyközönség lenyűgözésére!? Szingapúrt mindenképpen látni kell!

FONTOSABB INFORMÁCIÓK

Mikor menjünk? A szingapúri utazás időpontjának kiválasztásakor a következőket kell szem előtt tartani: télen az esős évszak miatt szinte minden nap esik az eső, reggel és este szinte biztosan, nyáron pediglen rekkenő hőmérséklet és magas páratartalom vár az utazóra. Ezért érdemes a tavaszi és őszi hónapokra időzíteni az utazást.

Mit tegyünk utazás előtt? A Szingapúrba történő utazás nem igényel kötelező védőoltásokat. Ha azonban a térségben szeretnénk kalandozni, akkor hepatitisz A és B, valamint hastífusz ellen mindenképpen oltassuk be magunkat.

Vízumkötelezettség? Magyar állampolgárok 90 napra vízummentesen, megfelelő anyagi fedezet, vissza- illetve továbbutazásra érvényes repülőjegy bemutatásával utazhatnak be Szingapúrba.

Hogyan menjünk, és mennyiért? Budapestről Szingapúrba egyszeri átszállással a Lufthansa és a KLM járataival utazhatunk 200-220 ezer forintért. Bécsből a Qatar Airways menetrendszerinti járatával most „akciósan” 180 ezer forintért utazhatunk el a mini-államba. Szingapúrból pedig számos egyéb desztináció is megközelíthető, akár fapados légitársasággal is (http://www.jetstarasia.com/).

Hogyan közlekedjünk? Szingapúrnak nagyon jó a tömegközlekedése. A busz- és metró-hálózat az egész szigetre kiterjed, így a főbb nevezetességek könnyen megközelíthetőek. A buszozás olcsó, a metrózásért pedig a megtett távolság függvényében kell fizetni. A metrókártya betétdíjas, így ha visszaváltjuk visszakapunk egy szingapúri dollárt! Taxizáskor közel budapesti árakkal számolhatunk.

Hol szálljunk meg? Szingapúrban számos szálláslehetőség közül választhatunk, az árak a térségben megszokottakhoz képest igencsak magasak. Itt még a hátizsákos utazóknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, egy éjszakáért 2-3 ezer forintot kell kifizetniük. A középkategóriás szállodákban egy kétágyas szoba 10-12 ezer forintba kerül. Emellett több luxusszálló közül is szemezgethetünk.

Pénzváltás? Kedvezmények? Szingapúrban szinte valamennyi bankfiókban és utcai bank-automatánál vehetünk fel készpénzt, emellett számos pénzváltó is működik. Egy szingapúri dollárért 123 forintot kell fizetnünk. Bankkártyánkat szinte mindenhol használhatjuk, adott esetben külön kedvezménnyel. Az ország repülővel való elhagyásakor a vásárolt termékek áfája visszaigényelhető!

Szigorú szabályozás? A Szingapúrba látogatóknak több szigorú szabállyal kell szembesülniük az utcákon és a köztereken. A szemetelést igen keményen szankcionálják. Így például egy cigarettacsikk, vagy rágógumi eldobásáért 1000 szingapúri dollár bírságot kell fizetni. A metróba pedig semmilyen bontott üdítőt nem lehet levinni, mint ahogyan a kellemetlen szagú gyümölcsöket sem.

Múzeumok nyitva tartása és Belépők? Szingapúr múzeumok széles tárházával, valamint számos kulturális rendezvénnyel várja az utazókat. A Történelmi Múzeumba 3, a Szépművészeti Múzeumba pedig 4 szingapúri dollárért juthatunk be. Mindenképpen érdemes felkeresni az Esplanade színházat, ahová a belépés ingyenes, a tárlatvezetésért azonban fizetnünk kell (kb. 8-10 szingapúri dollárt). Az egynapos belépő Sentosa szigetére 8 szingapúri dollárba kerül.

Hasznos internetes oldalak: Szingapúr.Lap.Hu (http://szingapur.lap.hu/); Visit Singapore (http://www.visitsingapore.com/); Tourism Asia: Singapore (http://singapore.tourism-asia.net/); Lonelyplanet (http://www.lonelyplanet.com/worldguide/singapore); Singapore Tourism Board (http://app.stb.gov.sg/asp/); A Magyar Külügyminisztérium Utazási Tanácsai: Szingapúr (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/SG/hu/Konzuliinfo/utazasi_tanacsok_sg.htm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése