2010. március 2.

Iráni Internet: Történelmi áttekintés

AZ INTERNET FEJLŐDÉSE IRÁNBAN: TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS

A tömegkommunikációs eszközök rendkívül fontos szerepet játszottak Irán történelmében. A nyomtatott sajtó kiemelkedő szereppel bírt már az 1905 és 1911 között lezajló alkotmányos forradalomban is. A kommunikációs technológiák jelentősége még nyilvánvalóbb az 1979-es iszlám forradalom sikerében. A magnókazetták és a rövid hullámú rádióadások döntő fontosságúak voltak Khomeini ajatollah eszméinek terjesztésében, illetve a néptömegek Reza Pahlavi sah önkényuralma elleni sikeres mozgósításában. Az információs technológiák nélkülözhetetlenné váltak mindenféle politikai erő számára. Az Iszlám Köztársaságban a pártok hiánya miatt a média vált a politikai szereplők önkifejezésének legfőbb fórumává. Az Internet fejlődése Iránban egyszerűen kiegészíti ezt a történelmi folyamatot. 

Az internetes technológiák iráni alkalmazását az elfogadás kezdeti lassúsága jellemezte, amit a technológia bevezetésének, használatának és privatizálásának lényegesen gyorsabb hulláma követett. Az első kísérletek az Internet iráni alkalmazására 1987-ben történtek. Az Internet egy a Védelmi Fejlesztési Tervek Ügynöksége (Defense Advanced Projects Agency – DARPA) által támogatott különféle akadémiai és védelmi kutató központokkal kapcsolatot fenntartó projekt volt. Az iráni Internet-használat valódi kezdete azonban 1993 januárjára nyúlik vissza, amikor Laleh Larijani professzor, az Elméleti Fizikai és Matematikai Tanulmányok Intézetének (Institute for Studies in Theoretical Physics and MathemathicsIPM) igazgatója először küldött elektronikus üzenetet a Bécsi Egyetem adminisztrátorának.

Az Internet használatát már a kezdetekkor támogatta az iráni kormányzat, amely az iraki-iráni háborút (1980-1988) követő gazdasági nehézségek közepette is az Internetre, mint a tudományos és technológiai fejlődés egyik eszközére tekintett. Beavatkozás nélkül engedélyezték a kereskedelmi és oktatási szektor hozzáférését a világhálóhoz. Ezáltal az új technológiával kapcsolatos elsődleges tapasztalatok az egyetemi rendszerben jelentkeztek, és a nemzeti akadémiai hálózat (IRANET.IPM) a mai napig a belföldi internetes kapcsolatok alapjául szolgál. Az Internet kezdeti fejlődése Iránban tehát első sorban egyetemi használatra szolgált, amelyet a kormányzat is támogatott.

A kereskedelmi ügynökségek és a kormányzati szervezetek számára az Iráni Posta, Telefon és Telegráf (Iranian Post, Telephone and TelegraphPTT) hozott létre kapcsolódási pontokat. A magánhasználatra szolgáló internetes szolgáltatási lehetőségek pedig folyamatosan alakultak ki, dinamikus intézményi alapokat teremtve az Internet fejlődésének Iránban. Az Internet-szolgáltatók segítették a versenyképes politikai és kereskedelmi tevékenységet, különösen az információs technológia terén. Ennek eredményeként rendkívül sikeresen valósult meg a telekommunikációs szektor fejlesztése. Az Iráni Információs és Kommunikációs Hálózat (The Information and Communication Network of Iran – IRANET) megszületése 1993-ban az első lényeges lépés volt az Internet elterjesztésében. Az IRANET hírösszefoglalókkal, teljes Internet-hozzáféréssel, e-mail szolgálattal, elektronikus publikálással és weboldal-tervezéssel számos szervezetnek segített felkerülni a világhálóra. Az Internet-szolgáltatók száma az Iszlám Köztársaságban jelenleg eléri a harmincat – és ez a szám a jövőben feltehetőleg még tovább fog növekedni. A legnépszerűbb szolgáltatók a következők: az Aftab, az Apadana, a Central Net, a Jame-e Jam, a Nasim, a Neda Rayaneh, a Parand, a ParsOnline, a Pars Suppala, a Pasargad és a Virayesgar Corporation. A legtöbb szolgáltató Iránon belülről sugároz, de akadnak olyanok is, amelyek az ország határain túlról teszik azt.

Az Internet-szolgáltatás növekvő lehetőségének és a privatizálásnak köszönhetően a felhasználók száma 1994 és 1999 között rendkívüli mértékben gyarapodott. A Perzsa-öböl régiójában, 1999-ben Kuvait után Irán foglalta el a második helyet a nemzeti Internet-technológia fejlődésében. Az Internet népszerűsége felülmúlta a korai várakozásokat. A korábbi kevesebb mint 10 ezer, főleg egyetemi képzettségűekből és kormányzati tisztviselőkből álló felhasználói kör a magánfelhasználók belépésével jelentősen kibővült, és ma már eléri az 1 millió főt, az előrejelzések szerint az új technológiát használók száma 2006-ra pedig elérheti a 15 milliót is, ami az ország közel 70 milliós lakosságát tekintve igen jó eredmény a még fejlődőben lévő Közel-Keleten. Egy 2003-as felmérés szerint az Iráni Iszlám Köztársaság – a Kínai Népköztársasággal együtt – a 37. helyet foglalja el az információs és kommunikációs technológiák hozzáférhetőségét tekintve. A számítógépes technológiák megnövekedett használat bizonyítékul szolgál az iráni társadalomban mélyen mutatkozó változások iránti igényre. Kifejezi a lakosság azon hitét, amely szerint az Internet és a technológia segíthet egyrészről túljutni azokon a gazdasági és politikai problémákon, amelyekkel az iráni társadalom szembe kell, hogy nézzen, másrészről hogy az Internet fontos eszköz a világgal való kapcsolattartásban.

Habár az internetes technológiák nemzetközi fejlődése óriási hatással van az iráni Internet-használatra, az új technológia széleskörű elterjedése mögött valójában az országban jelentkező demográfiai változás áll. Az iráni népesség közel 70 százaléka az 1979-es forradalom után született, és ez a fiatalság képezi az új technológiák legnagyobb támogató bázisát. Hasonlóan más országokhoz az iráni ifjúság is az internetes forradalom vezetőjévé válhat, még a vele szemben alkalmazott korlátozások ellenére is. Egyre több iráni fiatal kerül be az egyetemekre, ahol a biztosított Internet-hozzáférés lehetőséget teremt arra, hogy kifejezzék magukat, valamint hogy online közösségeket építsenek ki. A csevegő szobákon keresztül a fiatal fiúk és lányok beszélgetéseket folytathatnak minden kérdésben (a személyes élmények, a politika, illetve a sport területén) nemi megkülönböztetések nélkül. A csevegő oldalak pedig lehetőséget biztosítanak arra is, hogy kritikus megjegyzéseket tegyenek az iszlám kormányzást illetően, illetve hogy bírálják és áthágják a szigorú erkölcsi irányelveket. A csevegő szobák látogatottsága lényeges bizonyíték az online folytatott beszélgetések népszerűségére.

Az egyetemek mellett az Internet-hozzáférés elősegítésére az utóbbi években számos Internet-kávézót hoztak létre Irán nagyvárosaiban. A legelső kísérletre az 1998. évi Könyv- és Médiatechnológiai Vásáron került sor. Az első valódi Internet-kávézó, a Rah-e Ayandeh (Út a jövőbe) még ugyanebben az évben indult meg. Mára már közel 1500 ilyen kávézó található Teheránban, ami az iráni fővárost az Internet-kávézók számát illetően a közel-keleti térség vezetőjévé teszi. Az Internet-kávézókon keresztül történő hozzáférés olyan utat jelent, amely lehetővé teszi a használat exkluzivitásából való kitörést, valamint azt, hogy a kávézó ugyanúgy az információcsere központjává váljék, mint egy könyvtár. A nyilvános hozzáférés, az Internet-kávézó mint az információcsere központi lehetősége bizonyos mértékig korlátozott, mivel minden ilyen kávézóban működik a hatósági szűrés valamilyen formája. A cenzúrázás mellett az Internet-kávézók problémája az is, hogy azok nem tekinthetők a nyilvános szféra alakításának helyszínének.

Az Internet-használat – közel-keleti mércével számított – gyors ütemű terjedését azonban több tényező is akadályozza. A konzervatív vallási vezetés utóbbi években tapasztalható szigorú intézkedéseit leszámítva az új technológia teljes kifejlődését elsősorban nem a kormányzati tényezők, hanem az infrastrukturális hiányosságok és az egyenlőtlen hozzáférési lehetőségek gátolják. Az új technológiák főleg Teheránra korlátozódnak, és a fővároson kívül – főleg a kisebb vidéki településeken – az Internet-szolgáltatás kevésbé elterjedt. Ugyanakkor, mivel Teherán az állami források központosításának a helye, ezért az ott végbemenő folyamatok nagyon jellemzőek az iráni államrendszer egészére. Ez megmutatja Teheránnak, mint az államra és az egész nemzetre kiható átalakulások központjának a modern történelmi folyamatosságát. A teheráni Internet-használat esete nem jellemző az ország egészére, jellemző azonban az iráni állami folyamatokra.

Az új technológiák iráni elterjedését akadályozza az ország gazdasági fejlődésének alacsony szintje, a fejlesztésekre fordított összegek csekély volta és a tőke hiánya is. A kormányzat a gazdasági társulások ösztönzésével már az 1990-es évek elején kísérletet tett az Internet gazdasági hasznosítására. A kommunikációs technológiák széles körű kihasználására azonban – kisebb sikereket leszámítva – mégsem került sor. Az irániak többsége viszont felismeri az Internet jótékony hatását a gazdasági előrehaladásra, amely segítheti a nemzeti gazdasági rendszer további fejlődését, valamint a jelenlegi problémák megoldását is. A kommunikációs technológia használatának széleskörű elterjedését akadályozta az Egyesült Államok Iránnal szembeni embargója is, amelynek keretén belül lehetetlenné vált a modern számítógépes eszközök és technológiák beszerzése a Nyugatról. A nyugati piachoz való hozzáférés megakadályozása azonban nem jelentette azt, hogy az Iszlám Köztársaságnak le kellett volna mondania az új technikákról, hiszen a délkelet-ázsiai piacról szinte minden új fejlesztésű technológiát képes volt – olykor olcsóbban is – beszerezni.  

Az Internet iránti kíváncsiság, amely átlépi az életkorok, az osztályok, a nemek és a vallások közötti határokat, valamint az új technológiák előnyeinek a felismerése nélkülözhetetlenné tette az Internet használatát az Iráni Iszlám Köztársaságban. A korlátozó tényezők ellenére az új technológiák alkalmazása az élet szinte minden területén megfigyelhetővé vált. A folyamatos érdeklődés miatt pedig feltehetőleg a jövőben még tovább fog növekedni az új technológia használata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése