2010. március 1.

Iráni Internet: Bevezető

AZ ÚJ KOMMUNIKÁCIÓS ÉS INFORMÁCIÓS TECHNOLÓGIA HELYZETE ÉS HATÁSA A TÁRSADALOM TUDATI ÉS DEMOKRATIKUS FEJLŐDÉSÉRE IRÁNBAN

Az Internet – mint a kommunikáció egyik fejlődő, új formája – fontos szerepet játszik napjaink Iránjában a valódi demokratikus állami berendezkedés kikényszerítésében. Mohammad Khatami 1997-es köztársasági elnökké választása óta az ország konzervatívjai és reformerei éles – olykor halálos áldozatokat is követelő – hatalmi harcot vívnak egymással. A küzdelem tétje a Ruhollah Khomeini ajatollah által megfogalmazott koncepció (a „jogtudós uralma”) alapján kialakított, az „iszlám államot” és a „modern államszervezetet” sajátosan ötvöző politikai-hatalmi-államigazgatási rendszer jövője. Vajon megvalósulhat-e a népszuverenitáson alapuló demokrácia, vagy a nem közvetlenül választott konzervatív vallási vezetés uralma fog érvényesülni továbbra is?

Az információs és kommunikációs technológiák a világon mindenütt segítik a politikai ellenzék harcát a tekintélyelvű rendszerekkel szemben. A web és az e-mail bizonyítottan a kommunikáció olyan formái, amelyekkel lehetséges az autokratikus uralommal szembeni fellépés. Az Internet demokratikus kihívása a diktatórikus rendszerekkel szemben egyértelmű: a kibertér a kapcsolattartás és kölcsönös egymásrahatás olyan erőteljes eszköze, amely az ellenőrzés minden formáját elutasítja. Az Iráni Iszlám Köztársaságban szintén megfigyelhető, hogy a liberális és reformista hangvételű újságok sorozatos bírósági betiltása után a keményvonalas klérus uralmával szemben az Internet válik az ellenállás meghatározó eszközévé. Az iráni vezetés konzervatív szárnya kísérletet tesz ugyan az ellenőrzés szigorítására és a cenzúra kiterjesztésére a kibertérre is, a gyorsan növekedő és változó Internet azonban számos lehetőséget kínál a politikai ellenzéknek, hogy kivonja információ-forgalmát az államhatalom ellenőrzése alól. Az új technológiák teret nyitottak az iráni disszidensek számára nézeteik terjesztésére, és az Internet az ellenállás egy új és fejlődő módszerévé vált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése