2010. április 24.

Civil társadalom az iszlám világban: Összegzés

ÖSSZEGZÉS

A civil társadalom iszlám világon belüli megvalósulását vizsgálva könnyen megválaszolhatók a bevezetőben felvázolt kérdések: Vajon az iszlám világ immunis-e a demokrácia eszméjével szemben? Vajon a muzulmánok megelégszenek-e az autoritárius rendszerekkel, attól függetlenül, hogy azok szekulárisak vagy vallásosak? Vajon az iszlám kultúra akadályozza-e a demokrácia kialakulását a Közel-Kelet országaiban? A három kérdésre egyaránt egyértelmű nem a válasz.

A muzulmán világ nem immunis a demokrácia globális trendjével szemben. A közel-keleti államokban számtalan példát lehet találni arra, hogy az egyes egyének – nem csak a civil társadalmon keresztül, hanem a közvetlen és legitim választások révén is – képesek befolyásolni a politikai folyamatokat és előmozdítani a politikai reformok ügyét. Emellett számos jele van annak is, hogy az egyes kormányzati szereplők maguk hajtanak végre politikai liberalizációt az iszlám világban.

A muszlimok ugyanúgy nem fogadják el az autoritárius rendszereket, mint ahogyan a világ más népei sem hódolnak be azoknak. A civil társadalom különféle szerveződéseinek széles tárháza és a hivatalos állami szereplők mellett szerveződő alternatív politikai pártok egyre növekvő száma egyértelműen bizonyítja azt, hogy a Közel-Kelet polgárai nem csak politikailag öntudatosak, hanem kellőképpen motiváltak is ahhoz, hogy közvetlen szerepet játsszanak országuk és saját életük irányításában.

Az iszlám kultúra nem tekinthető a demokratizálódás akadályának. Még akkor sem, ha léteznek olyan iszlámista csoportosulások, amelyek élesen elutasítják a politikai reform liberális gondolatát. Ezek a szerveződések mind egyéni mozgalmak, amelyeket hiba lenne magával az iszlám szellemiséggel azonosítani. A közel-keleti térség iszlámista mozgalmainak döntő többsége valójában elfogadja a demokratikus folyamatokat, mint a politikai reform legitim formáit.

Habár a szakértők továbbra is vitatkoznak arról, hogy a civil társadalom valóban képes-e hatékonyan befolyásolni a politikai reformokat, abban azonban az optimisták és a szkeptikusok is egyetértenek, hogy a civil társadalom kialakulása előmozdítja az egyes egyének és társadalmi csoportok politikai kívánalmainak és panaszainak az erőszakmentes kifejeződését, miközben lehetőséget nyújt a gyengülő államnak is, hogy lélegzetvételhez jusson és újraszervezze önmagát. Az idő múlása fogja eldönteni azt, hogy a civil társadalom erősödése egy fokozottabb részvételen alapuló reprezentatív politikai rendszert fog-e létrehozni a Közel-Kelet államaiban, vagy pedig további biztosítékként fog-e szolgálni az iszlám világ politikai és gazdasági elitjeinek hatalmuk megőrzéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése