2008. január 11.

Melakkai kiruccanás

MELAKKA TOUR '08

Kuala Lumpur után Melakka felé vette az irányt a csapat.. A Petronas megcsodálása.. s némi cd vásárlás után buszra pattantunk, s a régi fővárosba száguldottunk egy délutáni busszal.. Nem volt VIP járgány, de azért megfelelt.. S emlékeimnek megfelelően a maláj autópálya még mindig igencsak döcögős.. mintha hullámvasúton utazna az ember fia :) De mindezt rendkívül olcsón teheti.. megéri, hogy aztán másfél napot kalandozhassunk a történelmi fővárosban.. Melakka volt ugyanis sokáig a központ.. Ennek megfelelően pedig nemcsak kereskedőközpont volt.. hanem előbb-utóbb áldozatul esett az európai gyarmatosításnak.. Előbb a portugálok vetették meg a lábukat itt.. majd következtek a hollandok.. s végül a britek.. Mindez a város arculatán is nyomot hagyott.. S Melakka ugyan ma már abszolút elvesztette jelentőségét Kuala Lumpurral szemben.. de annak aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik, valamint kiváncsi Malajzia vidékies arculatára.. annak ez a település mindenképpen sok-sok élménnyel és emlékkel szolgálhat.. Így volt ez két éve is, amikor először jutottam el ide.. S azt kell mondanom, hogy még mindig ez a kisváros számít az egyik dreamspotnak a délkelet-ázsiai térségben.. Csak ajánlani tudom mindenkinek!!

Délután érkeztünk meg.. s kisebb kalamajka után sikerült is a neten korábban lefoglalt szállásunkra becsekkolni.. Twenty Guesthouse a Jonker Street-en.. a város főutcájában remek környezetben, klassz bútorokkal, jó hangulattal, s kilátóval a tetőn.. S bár a személyzet elsőre nem volt valami barátságos, végül mégis a legnagyobb barátságban sikerült elbúcsúzni.. Ráadásul egy Tom nevű macska is fokozta a hangulatot.. akit alig lehetett kitessékelni a szobánkból.. S aki aztán bosszúból össze is pisilte az egyik polómat.. diszkauntot persze nem kaptam érte.. :) Szóval remek szállás a város központjában.. Jonker Street az utca, ahol az összes régiséges üzlet sorakozik, s ahol esténként elképesztő élet zajlik.. esti piac.. közös tánc gyakorlás.. s természetesen az elengedhetetlen karaoke.. :) Az itten még mindig elképesztően népszerű.. olyannyira, hogy hajnalok hajnaláig folytatják városszerte.. Csak egy bökkenő van vele.. hogy a lelkes öreguraknak nincs valami jó hangja.. sőt inkább hamis.. de ettől bájos igazán az egész.. Ja s még mindig mindenki mosolyog errefelé.. Na arról nem is beszélnék, hogy a boltokat járva több helyütt is megismertek minket Áronkával.. pedig nekem azóta szakállam is lett.. :)

A hangulat és a környezet tehát mit sem változott.. a városban azonban több lett a magas épület.. A taxis kérdezte is tőlem, hogy ismerős-e a környék, amikor fuvarozott be minket a buszpályaudvarról.. Mondottam, hogy azért sokminden változott.. de csak a külvárosban.. az óváros mit sem változott.. Talán csak annyit, hogy a két évvel ezelőtti fehér világító gyöngysorokat.. piros lámpácskák váltották fel a belvárosban.. A sztori ehhez annyi csak, hogy a város polgármestere Kínában járva beleszeretett a piros díszkivilágításba.. ezért aztán idén ez lett a módi Melakkában is.. ahol egyébként viszonylag sok-sok kínai lakik.. A Jonker Street-en kolbászolva az ember inkább kínai portékákkal, s a konfuciánus kulturkörrel találkozik a régiségek között.. persze akad Buddha fej is.. jáde kőből, amit az éjszaka leple alatt csempésznek át a thai határon.. s egyenként nyomnak vagy száz kilót.. Kicsit nehéz lenne hazahozni.. meg talán drága is.. De azért egy fábol készített Buddha fejet csak bevállaltam.. főleg, hogy kaptam rá diszkauntot.. mert mint említettem, több helyen is megismertek minket.. Az utca elején lévő boltocskában a tulajnéni egyenesen a bolt másik feléből integetett mikor beléptünk.. Költöttünk is rendesen.. A kedves szavak mellé pedig kaptunk némi jóslatot is.. az újévre vobatkozóan.. Nekem azt mondta, hogy ez az évem nem volt valami jó.. de a következő.. a patkány éve viszont klassz lesz.. De hogy mindenképpen így is legyen kaptam tőle szerencse érméket.. úgynevezett I-Ching-et.. amit eztán a pénztárcámban kell majd hordanom.. S persze vettem mindenféle mást is.. védelmet nyújtó őrző szobrocskát.. S a szerelemben segítséget nyújtó kis szobrocskát.. Mintha ráéreztem volna.. úgy vettem ki a párocskát ábrázoló szobrocskát a vitrinből.. Aztán miután kiderült, hogy mire is szolgál Szaszával azonnal kérdeztük is, hogy nincs-e nagyobb, ami több sikert eredményezne.. de nem volt.. :) No majd elválik mit hoz a jövő..

Szóval a boltok ugyanazok.. s még mindig hatalmas a választék, csak bírja az ember pénztárcával.. Az esti piac pedig egyszerűen zseniális.. elképesztő választék van.. elképesztően olcsó áron.. Sajnos a kokuszdiót ujjal meglékelő kungfu mester előadása azonban technikai okok miatt elmaradt.. pedig rettentően kíváncsiak voltunk rá.. No majd máskor.. mert ide még biztosan visszajövök a későbbiekben.. az tuti!! A megrkezés napján jókorát kalandoztunk.. este pedig benéztünk a Hotel Aldiba, ahol két esztendeje megszálltunk. De a mostani szűkös költségvetésbe már nem fért bele.. Na szóval visszatértünk.. s nem kell mondanom micsoda fogadtatásban volt részünk.. a személyzet, akikkel anno mulatoztunk esténként, s akik kattogtak a Kezdet Phiai lemezen.. amint megláttak minket.. a nyakunkba ugrottak.. a vendégsereg meg csak nézett.. hogy mi a szösz.. S persze ott maradtunk sörözni.. bár az idiai vacsi után nem sok minden fért a pocakunkba.. de azért ez még talán vállalható volt.. Ja merthogy itten van talán a legjobb indiai étterem, ahol valaha is ettem.. illetve ahol annak idején megszerettem a dél-ázsiai kosztot.. banánlevélen tálalt finomságok.. rettentő olcsón.. Így hát minden nap ott költöttük el az ebédünket.. Néztek is mint a moziban.. :)

Aldi nem sokat változott.. a személyzet nagyrészt ugyanaz.. Kenny és Cham még mindig nyomják az ipart.. A zenefelelős fickó is ugyanaz, aki még mindig olyan élőzenét produkál egy szál gitárral, hogy az csak na.. de ezúttal volt egy vendég is, aki gitárt ragadott.. sőt kettő.. egy fiatal és egy öreg kínai.. a fiatal olykor a gitáron dobolva kápráztatta el a vendégsereget.. míg az öreg tanító kissé szaggatottan, de szintén ámulatba ejtette a közönséget.. Így minket is!! S bár a két évvel ezelőtti barbecue vacsiról lemaradtunk.. mégis mindenképpen megérte benézni.. mégha közös mulatozásra nem is kerül sor.. pedig Cham megígérte, hogy előadja nekünk a haka táncot.. na megvan miét kell még visszajönni ide!! S persze van itten még egy másik kontakt is.. Charles Cham.. a maláj festő barátunk és a családja.. Andrea a magyar feleség és a kisgyerkőcök.. Öcsi és Chelsea.. akik két éve alatt rendkívül sokat nőttek, de ugyanolyan gézengúzok mint anno!! Volt is közös program.. egyik nap a csapat közösen elment hajókázni a kanálison.. egy banános Joe :) nevű kapitánnyal.. aki remek műsort adott elő.. Többek között megtudtuk, hogy lime-ot kell inni s akkor nem izzad annyira az ember.. illetve hogy a nyakunk köré tekerve a nadrágot könnyen megállapíthatjuk, hogy jó-e a méret, avagy nem.. Ja s persze azt is, hogy egy amerikai filmben hogyan montirozták össze a melakkai látképet a Petronas tornyokkal (valami hollywoodi remekmű Caterin Zeta Jones és Sean Connery főszereplésével) tiltakozott is a maláj kormányzat.. de mindhiába!! S persze azt is láthattuk, illetve hallhattuk, hogy milyen fejlesztésekre kerül majd sor a történelmi fővárosban.. Ó pár esztendő s talán Melakka is elveszti a bájos arculatát.. s igazi ázsiai nagyváros lesz.. Tessék belehúzni s eljönni megnézni!!

Egyik este Charles-szal és Andival kiegészülve indultunk az éjszakába.. pontosabban sörözni az egyik kis krimóba a Jonker Street-en.. ahol szintén elképesztő élőzene volt.. egy kínai forma énekelt.. rettentő meggyőzően.. kérésünkre még Elvis-t is bevállalta.. Nem is rosszul!! Amúgy érdekes munkamegosztás van a két egymással szemben lévő bár között.. Egy félórát az egyikben megy a zene.. aztán egy félórát a másikban.. csak hogy ne legyen zenei kavalkád.. s ne üvöltsön egymás mellett a két muszika!! Hát érdekes!! Na ja multikulti, ami remekül működik.. a pénteki ima alatt például a mecsetek környékén az autósok és motorosok tartózkodnak a duda használatától.. Micsoda tolerancia!! Persze a háttérben nem minden tejfel.. Az etnikailag (maláj, kínai, indiai stb.) és vallásilag (muszlim, keresztény,
hindu, konfuciánus stb.) vegyes társadalomban komoly törésvonalak húzódnak még mindig.. Kvótarendszer érvényesül szinte minden téren.. S leegyszerűsítve a képlet a következő.. a kínai közösség ügyesen vállalkozik és keményen dolgozik.. az indiai közösség minden alantas munkát bevállal.. míg a malájok mindennek learatják a gyümölcsét.. Szóval a kínaiak és indiaiak tartják el a malájokat.. De mindezek ellenére is társadalmi békesség van.. s persze egyetértés a főbb célokat illetően.. Ezt egyébként szinte mindenhol igyekszenek kihagsúlyozni: egy közösség, amelynek ugyanaz a célja, a fejlődés.. Lobognak is mindenfelé a maláj zászlók.. azt itten senki nem sajátítja ki magának.. max az állam.. S az irányított demokrácia errefelé egész jól működik!!

Charles-ékkal szinte minden nap találkoztunk.. s remek közös programokat sikerült szervezni.. ismét volt nagy kajálás kínai étteremben.. meg megint elmentünk este a portugál negyedbe.. Akiknek a története elég mulatságos.. Melakkában ugyanis még mindig él egy kisebb portugál populáció, amely a közel ötszáz évvel ezelőtti portugál nyelvet beszéli.. Úgy tartják, hogy ők azok, akik ötszáz esztendővel ezelőtt lekésték a Portugáliába tartó hajót.. s itt rekedtek Malájföldön.. Huh.. én is szívesen így járnék :) Főleg, hogy a következő év szilveszterére már meg is van a program.. A buszjegyek után kajtatva ugyanis Szaszéval összefutottunk egy Albert nevű indiai sofőrrel.. akit még a Lonley Planet s egy sor másik utikönyv is jegyez.. Egy igazi mókamester.. viccelődik.. hasbeszél.. hangokat utánoz.. énekel.. s az ember nem tud másként kiszállni az autójból mint hogy szét ne röhögné magát.. Szilveszterkor pedig magánbulit szervez minden évben, ahova meghív harminc-negyven embert.. főzőcskézik nekik.. stan up comedy-t tart.. énekel.. s még ki tudja mit.. Sajnos idén buktuk ezt, mert Szingapúrba megyünk szilveszterezni.. de talán jövőre.. Mindenesetre, akit érdekel.. szóljon bátran, mert megvan a telefonszáma.. :)

Melakka tehát ismét lenyűgözött.. de amint láttam nem csak engem, hanem a többieket is.. van itt látnivaló.. barátságos emberek.. remek konyha.. olcsó régiségek.. s új csümölcsök is.. két éve a durjánnal sikerült komolyabban megismerkedni.. msot pediglen Lenke révén a dragonfruittal.. aminek lila színe senkit ne riasszon el.. mert zseniális.. mint ahogyan maga a város is.. Nem is beszélve a helyi lányokról, akik közül bármelyiket örömmel feleségül venném.. Hát röviden ennyit.. Check it for Yourself!! It’s Amazing Dude!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése