2006. augusztus 4.

Péntek - Jom'e

SZÜNNAPI KALANDOZÁS: SZAADABAD KOMPLEXUM, KHOMEINI HÁZ, ÉS PARK LÁTOGATÁS

Pénteken szünet volt.. mert ugyebár ez az a nap amely ünnepnek számít.. napközben a legtöbb üzlet zárva van.. az utcák is kiürülnek.. mindenki otthon van.. ebben a melegben érthető is.. van vagy negyven fok… s holnaptól csak még melegebb lesz.. állítólag.. durva két hétnek nézünk elébe.. Na szóval péntek délelőtt.. Sa’d Abad Múzeumot vettük célba.. ami az Alborz-hegység lejtőin magas és impozáns fák között helyezkedik el.. s vagy egy tucat épület együtteséből áll.. s egykoron a sah.. Reza Pahlavi sah nyári rezidenciája volt.. s bár maga a park.. mely 104 hektáron terül el rendkívül gyönyörű.. az épületek kevésbé.. de a látvány mindenért kárpótol.. na meg az épületek berendezése is.. s a történelem is.. a Fehér Palota egykoron helyet adott a sah titkos találkáinak a CIA-val .. amikor 1953-ban megbuktatták Mohamed Moszadek törvényesen választott kormányát.. mert államosítani merte az iráni olajipart!! A palota 54 szobával szolgálta ki az uralkodót.. a berendezés pedig a sah furcsa ízléséről.. vagy inkább nyugatias életszemléletéről tanúskodik.. Magáról a sahról azonban csak két bronz csizma emlékezik meg.. melyek egykoron az ott álló hatalmas szobor részét képezték.. de a forradalom után ledöntötték.. A palota azonban nem lett az enyészet áldozata.. megmaradt az extravagáns bútoraival az utókornak.. S tanúskodnak ma is arról a luxusról amit az uralkodó honosított meg az országban.. vagy inkább lakhelyein szerteszéjjel.. európai bútorok s a legmodernebb a műszaki berendezések sorakoznak.. no meg egy négyzetméterenként 130-150 csomót tartalmazó 143 négyzetméter nagyságú szőnyeg.. amely a napjainkig készített legnagyobb kézi csomózású perzsa szőnyegnek számít.. Csak ámul-bámul az ember azon a gazdagságon amivel egykoron a Pahlavi család rendelkezett.. A Fehér Palotánál impozánsabb.. s sokkalta inkább tradicionális stílusú és klasszikus kinézetű Zöld Palota.. mely a vendégek fogadására szolgált.. Belülről legalább annyira díszes mint a fehér kollégája.. szőnyegek.. bútorok.. s egyéb dísztárgyak gyűjteményével dicsekedhet.. A falak mind tükörmozaikból vannak kirakva.. s valóban lenyűgöző látványt nyújtanak, mint ahogyan azt az úti könyvek is megjegyzik.. Azonban mindezt beárnyékolja, hogy ez a palota adott helyet anno a teheráni konferenciának.. amikor is Sztálin, Roosevelt és Churchill a háború utáni európai rendezésről döntöttek.. számunkra igencsak kedvezőtlenül.. a következmények mindenki számára ismertek.. Így aztán hiába minden szépség és látvány.. az emberben mégiscsak benne van a rosszérzés.. Ezt sajnos nem lehet nem elfelejteni!! A látvány amúgy tényleg csodás.. a két palota és a hatalmas park mellett van itt még miniatúra múzeum.. kaligráfia és etnológia múzeum.. no meg szépművészeti és katonai múzeum.. s persze sok katona akik csőre töltött géppisztollyal őrködnek a rend felett.. a szigor azonban nem nagy.. erről a mellékelt kép is tanúskodik.. Az ijesztő külső sok esetben valóban gyermeki belsőt takar még itt is!!

Sa’d Abad után Khomeini házát látogattuk meg.. ahol annak idején az ajatollah napjait töltötte.. s még mindig minden ugyanúgy néz ki mint amikor 1989-ben eltávozott a nagy öreg.. Minden változatlan!! A szabályok itt szigorúbbak.. pl. az átvezető úton nem lehetett fényképezni.. megjegyzem nem is volt nagyon mit fotózni.. hiszen lényegében egy lakóövezet kellős közepén van az épület.. hogy miért nem.. azt sajnos nem tudom.. de nem maradtok le semmiről.. mivel a házat s a szószéket ahonnan az ajatollah beszédeit intézte minden gond nélkül meg lehet örökíteni az utókornak!! Ja igen a házhoz felvezető közúton falra írt feliratok sorakoznak.. hitről.. erőről.. hatalomról.. igazságról.. egyenlőségről.. s így tovább.. A ház maga s a berendezések rendkívül egyszerűek.. nem csoda.. a nagy ajatollah úgy élt mint egy szerzetes.. szegényes körülmények között.. kb. egy szoba összkomfort.. s semmi luxus.. a sah palotáihoz képest hatalmas a kontraszt… A pincében berendezett múzeumban pedig a nemzet atyjának életútját lehet végigkövetni.. Naná hogy ilyenkor merül le a fényképezőgépem akumlátora.. de azért sikerült megörökíteni a papucsát s útlevelét.. na meg néhány egyéb emléktárgyat.. Apropó a papucs mehet a gyűjteménybe.. Ho apó papucsa mellé.. Ázsiában minden forradalmi vezér papucsot hordott!! Vajon miért??? Kifelé menet emlékül egy fotót és egy perzsa nyelvű brosúrát kaptunk.. csak hogy nehogy elfeledjük hol is jártunk.. de nem lehet nem elfelejteni.. Még néhány szó a szószékről.. ahonnan forradalmi beszédeit intézte az öreg ajatollah.. A szék még mindig úgy áll mint korábban.. s tömeg is van bőven.. televan a hely fekete csadoros hölgyekkel.. s ingben nadrágban parádézó férfiakkal.. no meg gyerekekkel.. akiket nem zavar a hely szelleme.. s játszanak ezerrel.. s persze senki sem szól rájuk.. nem véletlen.. Khomeini radikális volt ugyan.. de nem volt a család ellensége.. hanem éppen ellenkezőleg a tradicionális értékeket becsülte meg.. így például a közösségi létet.. s így tovább.. A cipőt persze le kell vennie mindenkinek.. ezen nem is kell meglepődni.. Ázsiában ez megszokott ha az ember templomba.. mecsetbe.. vagy egyéb „szentélybe” kíván belépni!!! Ez is az volt.. igaz.. kicsit szegényes!!

Délután semmi extra program nem volt.. hacsak nem az, hogy a lányok szállásán ebédeltünk s sziesztáztunk estig.. majd egy kis kalandozás a közeli parkban.. ismét Park-e Sei!! Akárhányszor megyek vissza oda.. mindig csodálatba ejt a látvány.. S mivel péntek volt.. tele volt a hely piknikező családokkal.. szerelmes párokkal.. játszadozó kisgyerekekkel.. Utóbbiak körében különösen nagy sikert arattunk.. ha húszszor nem mentek el mellettünk míg egy padon ültünk, akkor egyszer sem.. Este kilenc is elmúlt mikor ott voltunk.. de csak áramoltak az emberek.. s távozóban is láttuk, hogy mennyien keresnek parkolóhelyet.. Itt ez megszokott péntek esti program.. s bőven eltart éjfélig.. Na mi addig nem maradtunk.. Hiszen haza kellett jutnunk.. mert másnap suli volt.. s még lecke is várt rám.. Úgyhogy nekiindultunk.. hogy majd fogunk egy taxit s letaxizunk.. de egyszer csak azon kaptuk magunkat.. hogy már jó pár száz métert megtettünk gyalog.. s akkor úgy döntöttünk hogy nem is költünk pénzt taxira.. hanem gyalog megyünk.. Teherán egy hatalmas lejtő.. amely az északi városrésztől a déli városrészig nyúlig.. Hála Istennek lefelé kellett mennünk.. de az út így is majd két órát tartott.. Igaz útközben meg-megálltunk!! Egy gyümölcs shake-re vagy egy gyümölcsös sörre.. Ezeddig a tut-e fárángi, azaz az epres jött be a leginkább.. de a többi is igen finom.. Apropó fáráng annyit tesz mint külföldi… same same… Thaiföldről ismerős ez a fogalom csak ott az emberekre alkalmazzák.. itt viszont az ételekre és tárgyakra inkább!! Szóval jó kis kalandozás volt.. igaz a végére nagyon elfáradtam.. alig álltam a lábamon mikor hazaértünk.. de megérte.. Útközben kacérkodó lányokkal találkoztunk.. akik végig vagy előttünk vagy utánunk jöttek.. s ha megálltunk ők is megálltak s bevártak minket.. Amúgy megy az ismerkedés.. no leginkább persze a helyiek között.. a fiúk bátran oda-oda szólnak a lányoknak.. s a kacsintás itt új értelmet nyer.. Ez itt valóban az ismerkedés formája.. Na meg persze.. megy a fenékriszálás is.. s a divatozás is.. A kendőkből valódi divatot csináltak.. s a felöltőkből is egyaránt.. Az pedig hogy ki mit visel.. sokmindent elárul a politikai irányultságáról.. Teheránban pl. mindenki divatozik.. ez egy olyan iráni város.. metropolis amely sokkalta szabadabb mint a többi!!! A fodrászok pedig itt is jól végzik a munkájukat… most éppen a feltupírozott haj a divat a hölgyek.. s a bundes frizu a fiúk körében… Előbbiek pedig előszeretettel szőkíttetik ki a hajukat.. Emellett elképesztő éjszakai élet volt.. pénteken.. a muszlim ünnepen.. minden bolt kinyit este.. s az emberek az egész napos otthon ülés után ha nem valamelyik parkba mennek.. akkor az utcákon kalandoznak.. s vásárolnak ezerrel.. Visszatérve a lányokra.. kedvesen segítettek nekünk.. útba igazítottak minket.. s aztán elváltak útjaink.. egy-egy széles mosollyal!!

Néhány szót a török szobatársunkról.. az életművészről.. mert most már csak ő maradt.. az idősebb bácsi nem bírta a gyűrődést.. s ezen a héten haza is ment Isztambulba.. talán jobb is így.. mert már kezdett tele lenni vele a hócipőnk.. az hagyján hogy szó nélkül elvett mindent ami a kezébe került.. pl. iskolai papírokat.. kérdezés nélkül.. s folyton csak arról beszélt hogy Törökországban ez így van s így… ezen jókat múlattunk a grúz lányokkal.. akikkel minden egyes ilyen esetben összemosolyogtunk.. No biztos nagyon hiányzott neki az otthona.. azért beszélt mindig erről.. A hab a tortán viszont az volt, hogy étkezések közben nem igazán disztingvált.. szipogás.. szürcsögés.. csámcsogás.. stb.. még szerencse hogy köpött az asztalra.. Szóval örültünk neki Gáborral mikor elment.. Ő már a második ember aki elhagyja a csapatunkat.. a múlt héten egy pakisztáni fiú.. az akinek hatalmas szakálla volt.. ment haza.. mert sajnos meghalt valaki a családjában.. Részvétem.. Ő igazán vicces figura volt.. De így legalább.. nekem lesz a legnagyobb szakállam a tanfolyam végére.. mert mások nem igazán növesztenek arcszőrzetet!! Apropó a helyieknek sincsen.. inkább méretre nyírt borostájuk van.. meg sok-sok bajusz!!! Úgyhogy ismét kuriózum vagyok… Viszont ha így folytatódik.. akkor megfogyatkozik a kis lakóközösségünk.. jövő héten vajon ki utazik haza??? Remélem nem én!!! Na de a török figurára terelve a szót.. igazi életművész.. vagy húszszor volt már itt .. úgyhogy tudja mi a dörgés… hova s merre.. Emellett vicces egy fazon.. a minap az iránt érdeklődött hogy van-e valami erotikus film a laptopomon… S a hétvégén időleges házasságot is kötött itten.. amik azt jelenti hogy előre meghatározott időtartamra feleséget vett magának kb.. akivel ugye lehet szexuális életet élni.. Tőle tudom hogy az ősi mesterséget itt is sokan űzik.. kb. öt perc alatt lehet telefonon rendelni konzumlányokat.. s akkor még szépen fogalmaztam.. Egyébként minden nap meglep minket valami titokkal.. kiderült hogy nem is török.. hanem valójában örmény.. a családi sztori is elég érdekes.. nem is tudom.. talán tegnap avatták doktorrá Isztambulban.. Egy egész könyvtárra való könyvet vásárolt.. s így tovább.. Valamelyik nap pedig elesett az utcán.. csak azt nem tudom hogy vajon részeg volt.. vagy esetleg hasist ill. ópiumot szívott.. mert azt már mondta hogy otthon kipróbálta az extasy-t .. Szóval vicces egy figura… Emellett pedig rettentő nagy tudással és kapcsolatrendszerrel bír.. Lehet is tanulni tőle rendesen.. Valamelyik este például ő segített lefordítani egy verset.. amivel sehogy sem tudtam boldogulni… Apropó tegnap este pedig magyarul tanultak a török származású fiúval.. Ziya-val!! S nem is ment nekik rosszul.. Tényleg elveszett testvérek lennénk??

Nem tudom.. Mindenesetre karma crew még mindig.. azt kell hogy mondjam!! Jó kis társaságba kerültem.. Ugyanis mint kiderült a tanfolyamon résztvevőket két csoportba bontották.. s mi a jobbikba kerültünk.. Nemcsak hogy az emberek jó fejek.. meg a tanárok.. meg a szervezők.. a kísérők.. hanem a hely is jobb ahol vagyunk.. a társaság másik fele ugyanis a külvárosban lakik… ahol állítólag semmi nincs.. így viszont buktam a makikat.. ők ugyanis a másik csoportban vannak.. De helyette vannak orosz és grúz csajszik.. akik rettentő aranyosak és kedvesek.. s lehet velük kacagni s mulatni is rendesen!! Apropó szállás.. azért vannak gondok.. pl. nem működött a lefolyórendszer.. s előkerült csótány asszonyság is.. de hála istennek csak egyszer.. s gyorsan orvosoltuk is a problémát.. udvariasan kitessékeltük a szobából!! Az utcán pedig látni patkányokat is.. igaz rendkívül keveset.. Messze elmarad Vietnámtól!! Érdekes hogy kutyát sem látni.. no nem azért mert megeszik.. hanem mert egyszerűen nincs kultúrája a ktyatartásnak!! A szállás amúgy nem vészes.. főleg hogy a minap leköltöztünk egy másik szobába.. ahol hárman vagyunk.. Gábor, a török fickó és én.. A szoba nem olyan mint a Hiltonban.. de megjárja.. amúgy is kb. aludni meg tanulni járunk haza… na meg klubbolni.. olykor hajnali kettőig… Van azonban amikor a szervezők túlzásba viszik a haverkodást.. s nem hagynak az embernek egy kis magánszférát sem.. Tegnap például sikerült kicsit kiakadni ezen.. de mára már minden rendeződött.. Lényegében egy rossz szavunk se lehet rájuk!! Rendkívül segítőkészek… De néha túlzásba viszik a kedveskedést.. például mikor a fülembe durrantva nyitják ki a chipset.. vagy reggel hangzavarral keltenek fel minket.. No persze lehet hogy ideje korán túlzásba vittük a haverkodást.. S csak nem vesszük a lapot.. a helyi ugratásokat és szokásokat.. Nem tudom.. Nagy gond azonban nincs..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése