2006. július 28.

Egy hét már letelt

NÉGY PEDIG MÉG HÁTRA VAN 

Igazság szerint még az előző írásomat sem sikerült feltenni a blogra.. mert mikor legutóbb voltam rettentően lassú volt a net.. s a képek feltöltésekor le is fagyott… így aztán nem próbálkoztam még egyszer.. A mai napon azonban ismételten nekifutottam.. hogy feltegyem a megírt sztorikat… de elszállt a kapcsolat a coffeenetben.. itt így hívják!! Úgyhogy bosszankodtam rendesen.. hogy megint nem sikerült feltennem semmit se… Ilyen az én szerencsém!!! Pedig jó lenne megosztani veletek azokat az élményeket amelyek itt érnek engem.. Vannak bőven.. Először.. az első napok után azt hittem.. hogy nem fog másról sem szólni a dolog mint arról hogy reggel bemegyünk a suliba.. s estig tanulunk… utána pedig visszajövünk a szállásra.. s max a parkba jutok még ki egy órácskára… DE NEM.. minden napra jut valami remek kis élmény… Úgyhogy bele is kezdek… Előre is bocsi ha már valamit egy korábbi levélben is megemlítettem.. de kavarognak bennem rendesen a dolgok!!!

Szóval a tanfolyam nem is olyan rossz mint elsőre kinézett… a tanárok mind teljesen jó fejek… közülük is a beszéd tanár a legmókásabb.. aki nemcsak hogy remek órákat tart.. de még rendkívül vicces is.. mindig van valami jó kis sztorija.. s ráadásul járt már kishazánkban.. s még arra is emlékszik hogy hogy van magyarul a sárgarépa.. s tökéletes magyarsággal ejtette ki!! No én meg beletrafáltam hogy hány éves… Amúgy hála istennek mindenkivel remekül sikerül kijönni… mondjuk az indiai arcok eléggé barátságtalanok.. ráadásul nagy francia drukkerek is a tetejébe!! Borzasztó.. na de visszatérve a tanárokhoz… a nyelvtantanár szintén remek fej.. sztorizik ő is rendesen.. pl. hogy egy korábbi kurzuson egy német kislány mamája minden nap hívogatta.. hogy megtudja nem történt semmi baj a csemetéjével.. mert hogy itt Iránban terroristák vannak.. s mindenki erőszakos.. a hely pedig veszélyes… hát én ilyet eddig még nem tapasztaltam!! Teljesen bejön az egész.. persze néha azért van honvágyam.. no nem a sanyarú arcokat szeretném otthon látni.. mert akkor inkább maradok itt.. Irán ugyan nem a mosoly országa mint Thaiföld.. de mindenki rendkívül barátságos és érdeklődő… Az állami propagandát nem ecsetelném!! 

Vagy mégis??? Nem lehet róla nem beszélni.. a tévében órákon keresztül megy a tudósítás Libanonról, Libanonból… a cionista rezsimről.. a cionista támadásról.. a hírekben nem is tudom hányszor hangzik el az a szó hogy cionista!!! Az utca pedig tele van Izrael-ellenes plakátokkal és feliratokkal.. no ezeket nem a helyiek irogatják fel.. hanem az állami tisztségviselők és alkalmazottak… Vicces hogy minden kereszteződésben van valami.. legújabban például Hezbollah toborzó irodák jelentek meg az utcasarkokon… brosúrákkal és videó felvételekkel.. no de rengeteg a Libanonnal szolidaritást vállaló plakát is.. azonban a legtöbb az Izraelt célkeresztbe állító.. vagy az dávid-csillagos lobogót megtaposó… s hasonló képekből van… zászlóégetés.. vagy bármiféle mozgósítás azonban nincsen.. a Hezbollah sátrak is inkább csak valamiféle ketab-forushira.. azaz könyvesboltra emlékeztetnek inkább mint feldühödött emberek tömegére.. apropó alig lézengenek körülötte!!! Ez azt hiszem mindent elárul!!

Apropó tegnap voltam könyvesboltban.. s azt kell hogy mondjam.. ugyan otthon arról cikkeznek hogy leszedik az antennákat… meg hasonlók.. a boltban szinte minden betiltott könyvet meg lehet kapni… s nem a pult alól hanem a polcról leemelve!! Ez is sokat mondó!! Úgyhogy veszek is majd biztosan.. de egyelőre csak egy jó kis szótárba ruháztam be.. s egy politikai jellegű könyvbe.. ja igen.. semmi para.. ugyan biztos vezetnek rólunk kartotékot.. mert ezer s egy papírt kellett kitölteni… de követésről.. megfigyelésről szó sincs is… mehetünk mindenhova..akár egyedül is.. az emberek pedig rendkívül barátkozóak.. csak ma vagy tucatnyian szólítottak meg s keveredtem velük beszélgetésbe… valamelyik nap pedig.. mikor Kingának néztünk ruhát a grúz lányokkal.. akik rettentő aranyosak s kedvesek.. ráadásul olyan bájosak.. mintha valamelyik meséből léptek volna elő.. a kis fejkendőikben!! Na szóval velük kalandoztunk egyik este.. s míg ők bent a boltban válogattak addig én a bolt előtt fiatal srácokkal keveredtem beszélgetésbe… Mondották hogy láttak a tévében (Tényleg TV sztár lettem mert ők már a sokadikak voltak akik mondták hogy láttak, s hogy mennyire tetszett nekik… No comment) na és mikor Magyarországra tévedt a szó.. az egyikük egyből rávágta Jancsó Miki bácsi nevét… Hát igen azért van mit felmutatnunk.. Bevallom dagadt is a mellkasom rendesen!!

A boltok egyébként este kilencig vannak nyitva.. de ha kell akkor tovább is.. tegnap pl. az említett könyvesboltból bőven fél tíz után távoztunk… Szóval este mindenki az utcán hömpölyög.. s vásárol.. vagy csak bóklászik… olyan élet van itt este.. amilyenre talán nem is gondoltam… az utcák mellett a parkok is tömve vannak… sokan a vacsorájukat valamelyik parkban piknikezve költik el… ez az ami nincsen máshol.. talán csak itt Ázsiában… itt legalább annyira igénylik a másik társaságát.. akárcsak Thaiföldön és Kambodzsában.. vagy Vietnámban… vagy sorolhatnám még akár… úúúú… már látom előre hogy ez rettentően fog hiányozni.. no meg a sárgadinnye-shake.. amit napi rendszerességgel fogyasztok el.. A vicc az egészben az hogy önmagában a sárgadinnyét nem szeretem.. de ebben a formában egyszerűen zseniális.. De finom a többi is… a cseresznye és a megy megy még nagyon… Szóval remek találmány.. ha hazamegyek szabadalmaztatom is.. Egyszerűen zseniális ez a hely!!

Persze volt már csalódás is.. nem is kicsi!!! Kedd délután megnéztünk Imám Khomeini sírhelyét.. s be kell vallanom rettentően meglepődtem.. egy olyan embernek.. aki forradalmat csinált.. rendszert váltott.. s még ki tudja mit?? Aki minden pénzen és házfalon, minden szobában és üzletben ott figyel.. Akit rettentően tisztelnek, olyannyira hogy minden nap leadnak egy imát tőle valamelyik csatornán.. CSAK egy lerobbant mauzóleum-szerűséget kapott az utókortól.. persze a vezetőink azt mondták hogy éppen restaurálás alatt áll.. s nagyon-nagyon szép lesz ha kész lesz.. de engem kiábrándított.. valami olyasmit éreztem.. mint Phnom Penhben a Killing Fields-en.. sokkal többet vártam!! Főleg hogy amikor megérkeztünk a múlt héten hajnalban.. s a taxival elsuhantunk mellette.. fényárban úszva elbűvölt.. így aztán mikor megláttam hogy milyen is valójában.. háát.. elszomorodtam.. kívülről még nem is vészes.. mert tényleg fel van állványozva és mindenféle daru van felépítve.. tényleg látszik hogy dolgoznak rajta.. DE belülről.. hát rettentően egyszerű volt… Mondjuk maga az öreg Khomeini is elég egyszerűen élt.. de a fentebb felsoroltak alapján valami nagyobb durranást vártam.. 4 db 91 meter magas torony.. mert az oreg 91 evesen halt meg... s a kupolakon 72 tulipan, emlekezve a kerbalai csata 72 martirjara.. csak hogy legyen egy kis kult info!!! Cipőlevétel és szigorú átvizsgálás után sikerült bejutni.. ahol leterített szőnyegek fogadtak.. s a hatalmas hodály egyik sarkában ott volt egy ketrec jellegű valami.. amiben ott feküdt a nagy nagy ajatollah.. ráadásul nem is egyedül.. hanem egy kollégájával, Behesti ajatollah!! Mindenki virágot visz.. ezzel fejezik ki tiszteletüket.. Így tettünk mi is.. Férfiak és nők persze külön bejáraton keresztül juthatnak be, s bent is külön-külön nézhetik meg.. kifelé menet viszont már közösen távoznak Hol van ebben a logika kérdem én.. de hát Irán ilyen.. az ellentmondások országa.. egyszerre bájosan modern és erősen vaskalapos.. Talán ez az ami miatt rabul ejtheti az embert!!! 

Szóval Khomeini sírhelye nem volt nagy durranás.. főleg hogy mellé valamiféle bevásárló központot húztak fel.. ami.. hát hogy is mondjam.. elrondítja az amúgy sem szép képet!! Furcsának találom.. hogy éppen a nagyvezér sírját érte el a szabadpiac és a fogyasztói kultúra!! Van itt minden Khomeini emlékbolt.. hanglemezbolt.. zöldséges.. gyümölcsárus.. könyvárus.. hentes.. kávézó.. étterem.. s ki tudja még mi!! Meglepődtem nagyon!! Mindezt azonban valamennyire ellensúlyozza az, hogy belül és kívül egyaránt valóságos társadalmi élet zajlik .... a sírhely bejárata előtti parkban.. amely messze elmarad a városi parkoktól.. családok tucatjai táboroznak le hogy kicsit beszélgessenek és együtt legyenek.. de ugyanez zajlik bent az imám szentélyében is!! Maga Khomeini hatarozott ugy hogy sirhelye ne vallasos szentely hanem kozossegi kozpont legzen!! Valamit sejthetett az oreg?? Elképesztő mennyire szeretnek együtt lenni és kicsit elszakadni a világtól!!! Azt mondják.. hogy az irániak későn fekszenek és későn kelnek!! Talán ez is mindent elárul.. de a legtöbbet talán a beszélgetések módja tár fel a társadalmi érintkezések formáiból.. Ta’arof.. egy virágnyelv.. amit soha semmikor nem hagynak ki.. valamiféle bensőséges érzetet kelt az emberekben.. bennem mindenképpen!! Társalgás ez… felsőfokon!! A gesztikulációról pedig nem is beszélnék… talán csak annyit.. hogy ha köszönnek egymásnak az emberek.. akkor a szívük fölé teszik a kezüket.. ezzel is jelezve hogy a másik fontos a számukra!! Ilyet máshol nem igazán láttam!! De tetszik nekem az is nagyon.. hogy képesek kicsit megállni.. s csak egyszerűen élvezni az életet úgy ahogyan talán mások nem tudják.. Megbecsülnek minden apróságot legyen az egy szál virág vagy hang vagy bármi… Imádom!! Talán követnünk kellene őket!!!

A parkokról már sokat írtam.. de egyszerűen nem tudok betelni velük.. s azzal sem amiket ott tapasztalok.. ha most kinézek az ablakunkon.. s letekintek a szemközti parkra.. a diákok parkjára.. még mindig ott ücsörögnek az emberek.. egyesével vagy párosával.. vagy netán kisebb csoportokban… pedig már mindjárt éjfél!!! Zseniális!! Ez miért nincsen otthon???

Vannak persze fura dolgok.. amiket talán európai fejjel nem tudunk felfogni.. pl. hogy nem lehet alkoholt fogyasztani.. no nem mintha szükség lenne bármiféle tudatmódosító szerre.. megteszi azt a környezet!!! A nők ugyan kevesebb szabadságot élveznek mint mondjuk otthon.. pl. a buszokon elkülönítve utaznak… s olykor a sofőr meg sem áll ha jeleznek a hölgyek.. de ilyenkor a férfiak egyszerre kiáltanak fel.. hogy megállj… s a vezető rá is tapos a fékre… Nincs könnyű sorsuk az biztos.. főleg ha azt nézem hogy negyven fokban ezer réteg ruhát kell hordaniuk.. de a ruha alatt megy a divatozás.. s valóban léteznek azok a kis szabadságok amelyeket az előző kormányzat kiharcolt… Kézenfogva ücsörgő párokat láthat az ember szinte mindegyik parkban.. A buszon ülve pedig.. merthogy minden nap busszal furikáznak minket a suliba.. aztán meg haza.. vagy éppen oda ahova megyünk… Ugyan fotókat nehéz készíteni.. hiszen száguld mindenki az utakon.. a mi sofőrünk is.. de fentről sokmindent lehet látni.. például azt hogy a hátsó ülésen comboznak.. vagy összebújva utaznak a párocskák a taxikban.. apropó taxik… Ma láttam női taxisofőrt.. ugyan a fekete csador megvolt.. De ez is mutatja hogy szinte minden foglalkozás megnyílt előttük az elmúlt években…

Taxik!! Iránytaxik!! Remek találmány… szinte mindenki azzal utazik.. s az utóbbi napokban mi is előszeretettel használtuk őket… mert nemcsak hogy kalandos.. hanem olcsó is… ráadásul az ember a nyelvet is gyakorolja… mert nincs olyan alkalom hogy útközben meg ne szólítana a többi utas – legyen az nő vagy férfi.. idős vagy fiatal – hogy kik vagyunk és mit csinálunk.. Iránytaxival utazni jó.. Csak kiáll az ember az út szélére.. s mikor elhalad a jellegzetes kinézetű autó.. fehér vagy narancssárga.. vagy nem is tudom hogy éppen milyen színű.. ütött kopott… olykor még lámpája sincsen.. mert kiesett egy korábbi ütközésnél.. rengeteg a koccanás.. mert ugye senki sem tart be semmilyen szabályt… piros ugyan a lámpa.. de a dudát nyomva mindenki behajt a kereszteződésbe.. apropó közel 13 ezer halálos baleset történik az utakon évente… nem kis szám.. főleg ha azt nézzük hogy otthon mindenki hisztizik ha 200 fölé megy ez a szám!!!Az utcán közlekedni tehát nem könnyű.. Na szóval csak bekiált az ember a taxiba.. amelyben feltehetőleg már többen is ülnek hogy merre szeretne menni… s ha abba az irányba megy akkor lelassít s az ember bepattan… aztán nyomás.. a következő sarokig ahol megint beszáll valaki.. s mivel teljes mértékben kihasználják az autó mérete nyújtotta kereteket.. lehet hogy hat főnél is többen utaznak egy kocsiban.. s ilyenkor az is előfordulhat hogy egy csadoros néni az ember ölébe ül… Funny!!

Az iránytaxik mellett a város képét a színes ikarus buszok teszik méginkább felejthetetlenné.. no meg a számtalan helyi gyártmányú robogó és kismotor!! Amelyekkel csak úgy száguldoznak!! S bőven lehet itt is látni családokat egy motoron!! Igaz kevesebbet mint mondjuk Saigonban vagy Hanoiban… A rengeteg járgánynak persze megvan a hatása.. hapközben alig lehet látni a környező hegyeket a szmogtól… Mindenesetre Teherán… mely egyébként az „út végét” jelenti.. mert amikor alapították.. az uralkodói központból (Rey városa) kiinduló út legvégső állomása volt… mára már hatalmas nagyvárossá duzzadt.. mely csak úgy önti ki magából a füstöt.. Ezért sokan azt mondják hogy ez a város eleve nem lehet szép… de tévednek… a számtalan park… a kusza utcácskák.. a színes forgatag.. a nyüzsgés-forgás… a forgalmi káosz.. az épületek összevisszasága.. s az emberek közvetlensége.. mégis lenyűgözi az embert.. Engem legalábbis lenyűgözött!!

Na de visszatérve a sulihoz.. Vannak érdekes és vicces óráim.. Ma például a perzsa website-okról hallgattam egy előadást.. vicces volt… de legalább megtudtam hogy a világon Iránban van a negyedik legtöbb blog regisztrálva… elképesztő milyen fejlődésen ment keresztül az információs technológia és kommunikáció!!! Negyedik.. ez egy visszatérő szám itt!! A hegyoldalba épített TV-torony szintén negyedik a magasságát tekintve… s most.. mikor az előbb a tetőre felmentem cigizni egyet.. teljes pompában ragyogott… hiába holnap ismételten taatil-e rasmi.. vagyis péntek van… programunk.. múzeumlátogatás… aztán ebéd a lányoknál… délután foci valamelyik parkban.. este pedig ismét Darband!! Már alig várom.. remek kis hely… Gábor s Kinga még nem is látta.. biztos sújtani fog rájuk.. mint ahogyan rám is ismételten.. apropó fasorok nemcsak ott vannak.. hanem szinte mindenhol.. A város betonrengeteg képét mindenféle zöld növényzettel és vizesárokkal.. szökőkúttal próbálják meg feldobni… S azt hiszem sikerrel teszik!!!

Na de vissza az órákhoz.. szóval van valami informatika féle óra.. aztán.. beszélgetős óra.. mint már említettem.. nyelvtanóra… olvasás óra… fogalmazás óra… verstan.. ahol a tanár végül belátta hogy jobban jár ha ő is inkább beszélget velünk mintha saadiról.. haafezről.. vagy a kortárs költészetről beszél.. helyette kb. valamilyen dráma órára hasonlít a kurzus.. körbeülve vicces szituációk.. csak egy a baj.. hogy kb. soha nem bírja megjegyezni hogy ki kicsoda!! De ez legyen a legkevesebb… Na de mi van még?? Illetve mi lesz még?? Mert eddig csak a felsoroltak voltak… Lesz még klasszikus irodalom.. de lehet hogy ezek után az is változik.. lesz szépírás… ország ismereti óra.. s még amivel meglepnek minket.. Összességében véve jónak mondható az összes.. persze vannak kevésbé kellemes órák.. no meg sok házifeladat is… de nem dől össze a világ ha nem készülünk el a feladatokkal.. max kicsit feltorlódnak… aludni nem sokat aludtam.. de ez nem is számít… külföldön ez sohasem fontos.. majd alszom otthon.. vagy a sírban…

Pár szót még a szervezőkről.. fiatal srácok.. akik lesik minden kívánságunkat.. csak füttyenteni kell egyet s minden kívánságunk teljesül.. no persze nem lesz itt a brazil tánciskola… de minden mehet bizonyos keretek között!! Rengeteg programot csinálnak.. ma például moziba vittek minket.. a tűzszünet (atáshpaz) című filmet néztük meg.. premier lehetett mert sokan voltak.. a film nem volt valami nagy durranás.. egy majdnem kétórás vígjáték volt egy iráni párocskáról.. akik válni akarnak de egy pszichológus a véletlenek közbenjárásával megoldja a dolgot.. semmi extra.. egy bájos kis film volt.. no sokat sajnos nem értettem belőle.. főleg mikor vita volt.. amúgy is elég gyorsan beszélnek… DE legalább voltam moziban Teheránban.. s láthattam érdekeseket… pl. hogy a mozi koedukált .. vagyis fiúk és lányok.. hölgyek és urak együtt nézik a filmet.. az egész olyan volt mintha egy nagy nappaliban ülne az ember s ezredmagával nézné az esti filmet a közszolgálati tévén… a film közben gyerek nevetések.. vagy éppen sírások… telefoncsörgések.. beszélgetések.. satöbbi.. Tényleg mint egy nagy család!! De érdekes volt számomra az is hogy a kendő minden leányzó fején le-le csúszott.. a sötétben mindent lehet… kézfogás, combozás, dörzsi-dörzsi… volt minden… Azt kell hogy mondjam.. a mozi is egészen más mint nálunk.. a mozi is a közösségi lét színtere.. s veszekedés.. hogy ki hol ül.. vagy hogy üljél már le.. nem nagyon volt… kb. nulla.. Vicces volt viszont maga a mozi is… egy nagy terem.. rettentően hangos hangszórók… s az utcára nyíló kijárat.. S amikor kiléptünk egy forgatag fogadott minket… mindenféle árusok.. egy útelválasztó szegély tetején pedig egy rikoltozó fiatalember fogadott minket.. aki hihetetlenül olcsón próbált túladni némi ruhakötegen!!! Ja igen… koldusokat eddig nem igen láttam.. csak néhányat.. pedig van szegénység!!! Itt is!!!

Vissza-visszatéve a srácokhoz.. a tanfolyamot koordináló fiatal egyetemisták mind rettentő jó fejek.. közülük is kiemelkedik egy Ziya nevű török származású srác.. aki állandóan kapható mindenféle bolondozásra.. legyen az a lift minden emeleten történő megakasztása.. mikor a többiek közlekednének vele.. vagy bármi más.. pár napja például a lányok kísérője előtt előadta hogy ő is diák.. a nőcinek pedig nem tűnt fel hogy milyen jól beszél perzsául!!! Két napra rá derült ki az igazság.. s kacagott mindenki.. Most éppen.. miközben ezen sorokat írom.. hallgatja Anima Sound Systemet ami nagyon bejön neki.. úgyhogy ki is írom neki egy cdre.. Terjesztem a magyar kultúrát.. vagy zenét.. kinek hogy tetszik… Nevetünk rendesen…

Lehet, hogy innen is nehéz lesz hazamenni… Nem tudom.. de már most olyan érzésem van.. hogy igen!! Ugyan még négy hét hátra van.. s ezalatt akár teljesen ki is ábrándulhatok az egészből.. s mint egy falat kenyérért.. úgy fogok rimánkodni.. hogy végre otthon lehessek… De nem.. nem.. nem.. Remek hely ez az iszlám köztársaság is… mely érzésem szerint közelebb van az ázsiai létformához.. mint az iszlám világhoz!!

No ennyi!! Folyt köv.. majd ha lesz némi időm arra.. hogy írogassak.. Addig is csók-csók mindenkinek!! Hoda ha fez…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése