2007. július 5.

Nagy Sátán vs. Törvényen Kívüli


AZ AMERIKAI-IRÁNI KAPCSOLATOK: A BIZALMATLANSÁG CSAPDÁJÁBAN

Washington és Teherán, vagy ahogyan egymást címkézik, a „Nagy Sátán” és a „Törvényen Kívüli”, lassan már 28 éve nem beszélnek hivatalosan egymással. Ez év májusában ugyan sort kerítettek egy nagyköveti szintű tárgyalásra, amelyen az iraki rendezés kérdéseiről egyeztettek. Az amerikai-iráni kapcsolatrendszerre jellemző bizalmatlanságon azonban ismételten nem sikerült túllépni. Sőt a vitatott iráni nukleáris program miatt a fegyveres konfrontáció eshetősége sem zárható ki a közeljövőben. A felek közötti viszony most legalább olyan fagyosnak tűnik, mint annak idején 1979 novemberében, a teheráni túszdrámakor volt.

Mi lehet vajon az oka ennek, a szűnni nem akaró szembenállásnak? Nos leginkább az, hogy az elmúlt ötven év során mindkét oldalon komoly sérelmek gyülemlettek fel, amelyek napjainkig jelen vannak a fejekben és meghatározzák a politikát is. Így iráni részről megbocsáthatatlan az, hogy az USA részt vett a demokratikusan megválasztott Mohamed Moszedek kormányának megdöntésében, majd csak, hogy Irán a hidegháborús támaszpont-rendszerbe illeszkedjen, támogatta a sah önkényuralmi rendszerét. Amerikai oldalról elsősorban a teheráni követség elfoglalása és az ott dolgozó diplomaták 444 napos túszul ejtése okozott maradandó emlékeket, olyannyira, hogy a katonai vezérkarban még manapság is sokszor elhangzik: „Nem kell nekünk még egy Teherán!”

A sérelmek ellenére, a pragmatizmus, vagy még inkább a szükség hatására, a felek között mégis sor került korlátozott együttműködésre. Így például titkos fegyvereladásokra az iraki-iráni háború alatt, amely „Irán-Kontra” ügy néven ívódott be a köztudatba. A törvénytelen ügylet napvilágra kerülése mind az Iszlám Köztársaságban, mind az Egyesült Államokban lejáratta a viszony normalizálására törekvő kísérleteket, s a kapcsolatok további elhidegüléséhez vezetett. Enyhülést csak a reformista Mohamed Khátami megválasztása hozott, aki az addigi legnagyobb kihívást intézve a keményvonalas papsággal szemben, párbeszédet kezdeményezett az Egyesült Államokkal. A kiegyezés lehetősége azonban a Bush adminisztráció harcosságán, nevezetesen Iránnak a „gonosz tengelyéhez” sorolásán, elúszni látszik.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Iráni Iszlám Köztársaság kapcsolatrendszerét találóan, olyan hajókhoz lehetne hasonlítani, amelyek minden esetben az éjszaka közepén keresztezik egymás útvonalát, s minden érintkezés nélkül haladnak el egymás mellett. S valóban, amikor a teheráni vezetés keresi a kapcsolatok normalizálásának lehetőségét, akkor az USA csöndben marad, netán rossz válaszreakciót fogalmaz meg, amikor pedig az amerikai adminisztráció igyekszik párbeszédet kezdeményezni, akkor azt Teherán utasítja el élből. Nincs ez most sem másként. Az Egyesült Államok katonai gyűrűt vonva Irán köré diktálni szeretne, hogy megvalósíthassa az új Közel-Keletről szőtt álmát. Ezzel szemben az iráni vezetés, amely attól fél, hogy az amerikai fegyverek megdöntik a hatalmát, igyekszik erősnek és elszántnak mutatkozni. Hiszen tudják, az idő nekik dolgozik.

A labda így ismételten az Egyesült Államok térfelén van. De vajon lesz-e olyan amerikai „kormányos”, aki megfogadja az árbockosárban ülő tanácsát, s még időben vissza tudja fordítani az amerikai vitorlást. Vagy az örökös bizalmatlanság csapdájába esve tovább folytatódik a „Nagy Sátán” és a „Törvényen Kívüli” birkózása?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése