2009. január 7.

Irán mit profitálhat a gázai háborúból?

RIZIKÓS LEHETŐSÉGEK...

Majd két és fél év után az iráni híradások ismételten a „cionista agressziótól” hangosak. Izrael gázai offenzíváját követően Teherán azonban nemcsak odahaza kezdett kampányba, hanem a nemzetközi porondon is, ahol Izrael mellett a nemzetközi közösséget és az arab államok vezetőit ostorozza. A túl nagy teheráni kardcsörtetés viszont könnyen kontra-produktív lehet!

Irán vezetői számára a gázai fejlemények kétségkívül kedvező lehetőségeket rejtenek. Így például a palesztin ügyek napirendre vételével odahaza sikeresen terelhetik el a figyelmet a mindennapos problémákról, és az egyre súlyosbodó gazdasági helyzetről. A háborúnak köszönhetően ráadásul emelkedni kezdtek a nemzetközi olajárak is!

Az ártatlan áldozatokat bemutató képsorokkal és a nemzetközi közösség tétlenségével szembesülő, a palesztin-kérdésben amúgy igencsak passzív iráni lakosság, most komolyan szimpatizál a palesztin-üggyel. A forradalmi rendszer ezen meghatározó pillérének erősödése, illetve a társadalmi támogatás növekedése láttán érthető az iráni vezetők aktivizmusa.

Teherán kétségkívül komoly Izrael-ellenes propaganda-hadjáratot folytat, amelynek célja egyfelől a konzervatívok választási esélyeinek javítása a júniusi elnökválasztást megelőzően, másfelől pedig az országnak az iszlám világ vezetőjeként, vagy legalább a régió domináns hatalmaként való feltüntetése, s ennek elfogadtatása az új amerikai adminisztrációval.

A kemény retorika azonban könnyen öngólt eredményezhet. A Hamasz támogatása ugyan időlegesen népszerűvé teheti a perzsa Iránt az arab világ utcáin, a vezetők korrupcióval és tehetetlenséggel vádolása azonban könnyen az amerikaiak felé terelheti ezen arab országok kormányait, mindez pedig hosszútávon az arab-iráni kapcsolatok megromlásához, s egyfajta Irán-ellenes szövetséghez vezethet!

Az iráni vezetés éppen ezért óvatos, és cselekedetei inkább színháziasak, mintsem fenyegetőek. Így például egyelőre szó sincsen arról, hogy a síita Hezbollah nyújtotta libanoni ütőkártyát kihasználva második frontot nyissanak Izraellel szemben, mivel a háború ilyetén eszkalálódása magát az Iszlám Köztársaságot tenné célponttá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése