2009. január 13.

Vajon mit nyerhetünk a gázai offenzívával?

A HAMASZ LIKVIDÁLÁSÁNAK ELŐNYEI…

Már több mint két hete zajlik Izrael „Öntött Ólom” nevű gázai hadművelete, amelynek célja nem más, mint megrendítő csapást mérni a Hamasz, radikális palesztin szervezetre. Bizonyos források szerint már közel a végső győzelem, de vajon mit is nyerhetünk azzal, ha az iszlamista szervezet ténylegesen meggyengül, vagy ha adott esetben cselekvésképtelenné válik?

Nos, mindez elsősorban viszonylagos békességet eredményezhet a zsidó állam déli határvidékén, amelynek következtében nagyobb figyelem és több energia fordítódhat a Szíria és Izrael közötti béketárgyalásokra. A múlt esztendőben kezdeményezett közvetett tárgyalás ugyan nem hozott átütő eredményt Damaszkusz és Tel-Aviv kapcsolatában – többek között azért, mert azt a leköszönő amerikai adminisztráció nem támogatta –, valójában azonban a megegyezés mind Izraelnek, mind pedig Szíriának érdekében áll, s úgy tűnik, hogy ezúttal a körülmények is kedvezően alakulhatnak.

Szíria az elmúlt időszakban már több ízben is kifejezésre juttatta, hogy készen áll a Washingtonnal való kapcsolatok normalizálására. A megválasztott, de még hivatalába be nem iktatott Barack Obama irányváltást ígért az amerikai közel-kelet politikában. Így például elődjével ellentétben támogatásáról biztosította az izraeli-szíriai tárgyalásokat. Amennyiben az amerikai-szíriai viszony normalizálására tett erőfeszítéseket siker koronázza, úgy könnyen béke születhet Damaszkusz és Tel-Aviv között, ráadásul a libanoni helyzet is stabilizálódhat. Sőt mi több, ezáltal a Hezbollah támogatottsága is csökkenhet, amellyel Irán keze is gúzsba köthető a közel-keleti konfliktust illetően. A Hamasz és a Hezbollah pozícióinak „korlátozásával”, valamint a szövetséges Szíria „elhódításával” Irán hatalmi befolyása kétségkívül szűkülhet, ezáltal pedig Teherán akár „nukleáris” vagy „iraki” tárgyalóasztalhoz is kényszeríthető.

Kérdéses azonban, hogy lesz-e valóban amerikai irányváltás? Az újonnan megválasztott amerikai elnök szótlansága, tétlensége a gázai háború kapcsán sokakban megkérdőjelezte a valódi változás lehetőségét. Aktívabb fellépésre feltehetőleg azért nem került sor, mert a demokrata elnök beiktatása előtt nem kívánt felelősségre vonhatóvá válni az izraeli események miatt. Ha Barack Obama hivatalba lépéséig véget ér a gázai offenzíva, s a Hamasz ténylegesen meggyengül, az izraeli-szíriai tárgyalások pedig valóban megindulnak, úgy az amerikai diplomácia lehetőségei mindenképpen kibővülnek majd, mindazonáltal az Egyesült Államok közel-keleti megítélésének javítása korántsem lesz könnyű és zökkenőmentes!

A Közel-Kelet stabilizálódásáról szőtt forgatókönyv azonban az amerikai külpolitika bizonytalansága mellett más sebből is vérzik. Izrael minden bizonnyal katonai sikert arat, és még az is lehet, hogy mindez komolyan meggyengíti a Hamasz szervezettségét és infrastruktúráját, de az aránytalan erejű és rengeteg ártatlan áldozattal járó konfliktus tovább növeli majd a szervezet népszerűségét és társadalmi támogatottságát. A gázai offenzíva katasztrófát eredményezett: több mint 900 palesztin vesztette életét, akiknek 80-90 százaléka civil volt, egyharmada pedig nő és gyermek; közel 2000 ember sérült meg, illetve áll orvosi kezelés alatt; családok váltak otthon és fedélnélkülivé; a víz- és elektromosáram-ellátást pedig mindeközben felfüggesztették vagy erőteljesen korlátozták. Mindez kétségkívül olyan keserű emlékeket eredményez majd, amelyek nemcsak rövidtávon, de a távolba tekintve is ellehetetlenítik a rendezést.

A palesztin ügyet elszigetelhetik, szervezeteivel szemben katonai erőt alkalmazhatnak, a feleket bevonva vagy kihagyva békefolyamatot szervezhetnek, de ami igazán számít, az a közhangulat. Márpedig az a jelen fejlemények között semmi biztatót nem rejt a közeljövőt illetően. S ne feledjük azt a történelmi leckét sem, amelyet Izrael állam megszálló politikája, katonai akciója, valamint blokádja korábban már eredményezett: szerepet játszott a Hamasz és a Hezbollah megszületésében, majd pedig a megerősödésükben és a hatalomra kerülésükben. Lehet, hogy ezúttal újabb szervezet születik? Vagy csak az úgynevezett „ördögi kör” folytatódik?

KERETES: „A KEZEINK MEG VANNAK KÖTVE…”

Múlt héten néhány tucat iráni „diák” szállta meg a teheráni nemzetközi repülőteret, s követelte, hogy szállítsák őket a Gázai-övezetbe, ahol a Hamasz katonáival szerettek volna vállvetve harcolni az izraeli megszállókkal szemben. Csakhogy a palesztin területre egyrészt lehetetlen bejutni, másrészt az iráni vezetésnek esze ágában sincs közvetlenül belebonyolódni a közel-keleti válság „legújabb” háborújába. (Irán a konfliktusba egyébként sem a sah uralma alatt, sem pedig az iszlám köztársaság fennállása óta nem avatkozott be közvetlenül! A palesztin-kérdést illetően pedig a lakosság nagy része alapjában véve passzív.) Az iszlám köztársaság legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah a militáns fiatalok tüntetésére röviden a következő üzenettel válaszolt: „Köszönet a szolidaritásotokért, de jelen esetben a kezünk meg van kötve, ezért kérlek benneteket, térjetek haza!” Azok pediglen így is tettek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése